KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Tajskie dania w Twoim domu

Opublikowano 24.07.2020 r.
Kuchnia tajska wywodzi się z Azji i słynie z egzotycznych potraw, które łączą w sobie słodko-kwaśne smaki i oryginalne przyprawy. To m.in. curry, krewetki, ryby, ryż, makaron czy limonka. Poznaj 5 przepisów na wyborne dania kuchni tajskiej.

Tajska zupa z kurczakiem

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 duże czerwone cebule
  • 350 g dyni
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 300 g makaronu ryżowego
  • 5 szklanek wody
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki pasty curry
  • 5 liści kaffiru
  • 1 papryczka chili
  • 1,5 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • świeża natka pietruszki

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zarumienić na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodać do niej umyte, osuszone na papierowym ręczniku i pokrojone w mniejsze kawałki piersi z kurczaka. Chwilę podsmażyć i dodać pastę curry. Następnie obrać dynię, pokroić w kostkę i dodać ją na patelnię razem z papryczką chili pozbawioną pestek. Smażyć jeszcze kilkanaście minut, dodać sos rybny oraz liście kaffiru, wlać wodę i mleczko kokosowe. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Ugotować makaron ryżowy. Zupę tajską z kurczakiem podawać z makaronem ryżowym oraz odrobiną świeżej natki pietruszki.

 

Pad Thai – popularne danie kuchni tajskiej

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu Chow Mein
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  •  2 czerwone papryki
  •  2 ząbki czosnku
  • 10 grzybów mun
  • olej kokosowy
  • 4 łyżki sosu Pad Thai
  •  4 łyżki sosu rybnego
  •  5 łyżek sosu sojowego

Makaron ugotować według instrukcji znajdującej się na opakowaniu. Filet z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku i oczyścić, a następnie pokroić w cienkie paski. Mięso z kurczaka marynować przez kilkanaście minut w sosie Pad Thai, rybnym i sojowym, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, pokrojone w paski i wcześniej namoczone grzyby mun, a następnie dodać kurczaka z zalewą. Smażyć kilkanaście minut, na koniec dodać makaron, jeszcze chwilę podsmażyć i gotowe.

 

Kurczak po tajsku z pastą Tom Yum

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 350 g makaronu ryżowego
  • 3 duże cebule
  • 300 ml wody
  • 4 łyżeczki pasty Tom Yum
  • 1/2 łyżeczki bazylii azjatyckiej
  • curry
  • sól i pieprz
  • olej kokosowy

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku

Filety z kurczaka umyć, dobrze osuszyć na papierowym ręczniku, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużej miski, posypać papryką ostrą i słodką oraz zalać sosem sojowym. Marynować w lodówce przez całą noc. Makaron ugotować we wrzątku. Cebulę pokroić na cienkie piórka i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju kokosowym. Posolić, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości przez kilka minut, a kiedy woda całkowicie wyparuje dodać marynowanego wcześniej kurczaka oraz pastę Tom Yum. Smażyć przez 10 minut, a następnie doprawić solą, pieprzem, bazylią i curry. Odcedzony makaron dodać na patelnię, wymieszać, podsmażyć i gotowe.

 

Thot Man Pla, czyli tajskie kotleciki rybne

Składniki:

  • 500 g fileta z dorsza
  • 300 g zielonego groszku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 6 liści kaffiru
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek bułki tartej
  • olej kokosowy

Filety umyć pod gorącą wodą, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić je do dużej miski, dodać odcedzony groszek oraz wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Uformować małe kotleciki, usmażyć do zarumienienia z każdej strony i gotowe. Doskonale smakują w towarzystwie lekkiej sałatki i ulubionego sosu.

 

Chrupiące Spring Rolls – danie tajskie

Składniki na farsz:

  • 1 małe zielone chili
  • pęczek świeżej natki kolendry
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 5 grzybów mun
  • 2 duże marchewki
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 2 cebule szalotki
  • 2 garści kiełków fasoli
  •  0,5 szklanki makaronu ryżowego
  • sól
  • sos sojowy
  • olej kokosowy

Ponadto:

  • ciasto pszenne
  • roztrzepane żółtko

Najpierw trzeba przygotować nadzienie. W tym celu połączyć przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, poszatkowaną kolendrę oraz sól i pieprz, a następnie wymieszać je do uzyskania gładkiej masy.
Na dobrze rozgrzanej patelni roztopić 2 łyżki oleju kokosowego, chwilę podsmażyć na nim 1 łyżkę wcześniej przygotowanego nadzienia. A następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w długie cienkie paski marchewkę oraz kapustę, a także wcześniej namoczone i pokrojone w cienkie paski grzyby mun. Wszystko przesmażyć przez kilka minut, dodać makaron, łyżkę cukru i 6 łyżek sosu sojowego. Podsmażyć jeszcze chwilę i zdjąć z ognia. Wystudzić, a następnie połączyć z kiełkami. Gotowe ciasto pszenne pokroić na kwadraty i rozłożyć na papierze. Na środku ułożyć 2 łyżki nadzienia, a następnie ciasto zawinąć w rulonik. Posmarować je żółtkiem, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut do zarumienienia z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku i gotowe. Doskonale smakują z sosem chili.

Kuchnia tajska jest jedną z najbardziej oryginalnych! Nasze propozycje to absolutna klasyka - musicie skosztować :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO