Doskonałe na lato przepisy ze świeżymi morelami

Kotlet drobiowy z morelową niespodzianką
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 120 g żółtego sera
- 8 moreli
- słodka papryka
- sól i pieprz
- 2-3 jajka
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Filety z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i oczyścić. Rozciąć je na 4 cienkie plastry (z 2 podwójnych filetów z kurczaka powinno wyjść 8 plastrów). Delikatnie je rozbić tłuczkiem, a następnie przyprawić z obu stron. Na środek każdego kotleta położyć kawałek żółtego sera i dwie połówki moreli bez pestki. Kotlet złożyć w kopertę. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Doskonale smakuje w towarzystwie ziemniaków lub kopytek oraz surówki ze świeżej kapusty.
Ekspresowa sałatka z morelami
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 4-5 dużych moreli
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 opakowanie sera feta
- 1 łyżka nasion słonecznika
Sałaty porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzach. Morele umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry, a ser feta pokroić w kostkę – dodać je na talerze, całość udekorować żurawiną, pestkami dyni i nasionami słonecznika. Sałatka doskonale smakuje z dodatkiem sosu winegret lub czosnkowego. To świetny pomysł na lekkie letnie śniadanie lub kolację albo zdrowy dodatek do grillowanych mięs.
Grillowany filet z dorsza w sosie morelowym
Składniki:
- 3 filety z dorsza
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki curry
- sól i pieprz
Składniki na sos morelowy:
- 700 g moreli bez pestek
- 150 ml soku pomarańczowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 szarotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
Filety z dorsza rozmrozić, umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Przekroić je na pół, a następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty i marynować dorsza przez kilka godzin. Po tym czasie przygotować sos. W tym celu umyć i osuszyć morele, a następnie pozbawić je pestek i skórki. Pokroić miąższ moreli na mniejsze kawałki. Cebulę szalotkę drobno poszatkować, a czosnek przecisnąć przez praskę. W rondelku roztopić łyżkę masła i zarumienić na niej szalotkę i czosnek. Dodać morele i sok z pomarańczy, a następnie dusić, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić i gotowe. Sos zagęścić łyżką mąki. Dorsza przyrządzić na grillu lub w patelni do grillowania. Podawać z ryżem i świeżą surówką.
Curry w towarzystwie moreli i kalafiora
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 średni kalafior
- 10 moreli
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki ryżu
- 50 g migdałów
- przyprawa curry
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno poszatkować, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wcześniej namoczone migdały pokroić na mniejsze kawałki. Morele umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, a gdy się zeszkli dodać kawałki kurczaka. Następnie dodać pokrojonego na mniejsze różyczki kalafiora oraz migdały. Smażyć kilka minut, dodać morele i przyprawić curry. Po kilku minutach wlać 2 szklanki wody i mieszać od czasu do czasu. Po upływie 10 minut wsypać ryż i gotować aż do miękkości. W razie potrzeby dolać odrobinę wody i mieszać od czasu do czasu. Na koniec doprawić do smaku i gotowe.
Kruche ciasto z pianką i morelami
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 2,5 łyżki cukru pudru
Składniki na piankę:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju.
Dodatkowo:
- 600 g moreli
Do miski wrzucić zimne masło oraz pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto. Podzielić na dwie części, a mniejszą włożyć do zamrażarki. Wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykleić ciastem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 20 minut do zarumienienia, a następnie odstawić do wystudzenia.
Ubić białka na sztywno, dodawać nich po łyżce cukru, a następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz budyń. Na koniec wlać olej i wymieszać do połączenia wszystkich składników. Na podpieczony spód wyłożyć pianę, ułożyć przekrojone na pół morele, a na wierzch zetrzeć wyjętą z zamrażarki część ciasta. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 35 minut.
Tarta morelowa we francuskim stylu
Składniki na ciasto:
- 175 gr mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 100 gr masła, schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki
- ok. 40 ml lodowatej wody
Składniki na nadzienie morelowe:
- ok. 14 małych moreli lub 8 dużych
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
Na wierzch ciasta:
- 1/4 szklanki pokrojonych na mniejsze kawałki niesolonych pistacji
Aby przygotować ciasto: w robocie kuchennym lub ręcznie wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać masło. Szybko wymieszać, aby z ciasta powstała drobna kruszonka. Dodać lodowatą wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć folią spożywczą i schładzać co najmniej 30 minut w lodówce. Przygotować nadzienie morelowe: morele umyć, oczyścić z pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Patelnię rozgrzać, położyć na niej morele, dodać sól i cukier i smażyć owoce, aż puszczą sok, zaczną bulgotać i lekko zmiękną. Schłodzone ciasto na tartę rozwałkować, wyłożyć na foremkę wysmarowaną masłem zostawiając miejsce na brzegach, ok. 3 cm. Wyłożyć morele. Brzegi tarty zawinąć do wewnątrz. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni ok. 35-45 minut, aż będzie złoto-brązowe. Upieczone ciasto posypać posiekanymi niesolonymi pistacjami. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Morele nadadzą domowym daniom i deserom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Skorzystajcie z naszych przepisów, a z pewnością będziecie zachwyceni :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|