KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
21 lipca 2021

Doskonałe na lato przepisy ze świeżymi morelami

Morela to jeden z najsmaczniejszych owoców sezonowych, znanych już od czasów starożytnych. Soczysta, o pomarańczowym kolorze jest skarbnicą beta-karotenu. Doskonale smakuje na surowo, ale też zamknięta w przetworach na zimę oraz w połączeniu z daniami słodkimi, wytrawnymi i mięsnymi. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na pyszne dania z morelą.

Kotlet drobiowy z morelową niespodzianką

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 120 g żółtego sera
  • 8 moreli
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • 2-3 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Filety z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i oczyścić. Rozciąć je na 4 cienkie plastry (z 2 podwójnych filetów z kurczaka powinno wyjść 8 plastrów). Delikatnie je rozbić tłuczkiem, a następnie przyprawić z obu stron. Na środek każdego kotleta położyć kawałek żółtego sera i dwie połówki moreli bez pestki. Kotlet złożyć w kopertę. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Doskonale smakuje w towarzystwie ziemniaków lub kopytek oraz surówki ze świeżej kapusty.

 

Ekspresowa sałatka z morelami

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 4-5 dużych moreli
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 łyżka nasion słonecznika

Sałaty porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzach. Morele umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry, a ser feta pokroić w kostkę – dodać je na talerze, całość udekorować żurawiną, pestkami dyni i nasionami słonecznika. Sałatka doskonale smakuje z dodatkiem sosu winegret lub czosnkowego. To świetny pomysł na lekkie letnie śniadanie lub kolację albo zdrowy dodatek do grillowanych mięs.

 

Grillowany filet z dorsza w sosie morelowym

Składniki:

  • 3 filety z dorsza
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól i pieprz


Składniki na sos morelowy:

  • 700 g moreli bez pestek
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 szarotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz

Filety z dorsza rozmrozić, umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Przekroić je na pół, a następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty i marynować dorsza przez kilka godzin. Po tym czasie przygotować sos. W tym celu umyć i osuszyć morele, a następnie pozbawić je pestek i skórki. Pokroić miąższ moreli na mniejsze kawałki. Cebulę szalotkę drobno poszatkować, a czosnek przecisnąć przez praskę. W rondelku roztopić łyżkę masła i zarumienić na niej szalotkę i czosnek. Dodać morele i sok z pomarańczy, a następnie dusić, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić i gotowe. Sos zagęścić łyżką mąki. Dorsza przyrządzić na grillu lub w patelni do grillowania. Podawać z ryżem i świeżą surówką.

 

Curry w towarzystwie moreli i kalafiora

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 średni kalafior
  • 10 moreli
  • 1 duża cebula
  •  3 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 50 g migdałów
  • przyprawa curry
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno poszatkować, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wcześniej namoczone migdały pokroić na mniejsze kawałki. Morele umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, a gdy się zeszkli dodać kawałki kurczaka. Następnie dodać pokrojonego na mniejsze różyczki kalafiora oraz migdały. Smażyć kilka minut, dodać morele i przyprawić curry. Po kilku minutach wlać 2 szklanki wody i mieszać od czasu do czasu. Po upływie 10 minut wsypać ryż i gotować aż do miękkości. W razie potrzeby dolać odrobinę wody i mieszać od czasu do czasu. Na koniec doprawić do smaku i gotowe.

 

Kruche ciasto z pianką i morelami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  •  250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  6 żółtek
  • 2,5 łyżki cukru pudru

Składniki na piankę:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju.

Dodatkowo:

  • 600 g moreli


Do miski wrzucić zimne masło oraz pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto. Podzielić na dwie części, a mniejszą włożyć do zamrażarki. Wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykleić ciastem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 20 minut do zarumienienia, a następnie odstawić do wystudzenia.
Ubić białka na sztywno, dodawać nich po łyżce cukru, a następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz budyń. Na koniec wlać olej i wymieszać do połączenia wszystkich składników. Na podpieczony spód wyłożyć pianę, ułożyć przekrojone na pół morele, a na wierzch zetrzeć wyjętą z zamrażarki część ciasta. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 35 minut.

 

Tarta morelowa we francuskim stylu

Składniki na ciasto:

  • 175 gr mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 100 gr masła, schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki
  • ok. 40 ml lodowatej wody

Składniki na nadzienie morelowe:

  • ok. 14 małych moreli lub 8 dużych
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli

Na wierzch ciasta:

  • 1/4 szklanki pokrojonych na mniejsze kawałki niesolonych pistacji

Aby przygotować ciasto: w robocie kuchennym lub ręcznie wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać masło. Szybko wymieszać, aby z ciasta powstała drobna kruszonka. Dodać lodowatą wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć folią spożywczą i schładzać co najmniej 30 minut w lodówce. Przygotować nadzienie morelowe: morele umyć, oczyścić z pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Patelnię rozgrzać, położyć na niej morele, dodać sól i cukier i smażyć owoce, aż puszczą sok, zaczną bulgotać i lekko zmiękną. Schłodzone ciasto na tartę rozwałkować, wyłożyć na foremkę wysmarowaną masłem zostawiając miejsce na brzegach, ok. 3 cm. Wyłożyć morele. Brzegi tarty zawinąć do wewnątrz. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni ok. 35-45 minut, aż będzie złoto-brązowe. Upieczone ciasto posypać posiekanymi niesolonymi pistacjami. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Morele nadadzą domowym daniom i deserom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Skorzystajcie z naszych przepisów, a z pewnością będziecie zachwyceni :-) 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione