Przepisy na pyszne dania z kapustą kiszoną
Tradycyjna kapusta z grzybami
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki masła,
- 2 liście laurowe,
- szczypta kminku,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 6 ziaren czarnego pieprzu,
- sól do smaku.
Wykonanie:
1. Suszone grzyby namaczamy w gorącej wodzie (przez minimum godzinę).
2. Kapustę kiszoną odcedzamy z kwaśnego soku, wkładamy do garnka i zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy przyprawy i gotujemy aż kapusta będzie miękka (woda zacznie parować, dlatego można dolewać ją w trakcie gotowania - najlepiej przegotowaną wodę).
3. W trakcie gotowania do kapusty dodajemy pokrojone w cienkie paseczki grzyby.
4. Kiedy kapusta będzie już odpowiednio miękka, na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Do zeszklonej cebuli dokładamy odrobinę masła i makę - mieszamy aż powstanie rumiana zasmażka. Na patelnię dodajemy jeszcze 3 łyżki wody z gotującej się kapusty i energicznie mieszamy. Całość dodajemy do kapusty i mieszamy. Wszystko gotujemy jeszcze około 5-10 minut. Do kapusty można dołożyć również podsmażony boczek lub kiełbasę.
Paszteciki z kapuścianym farszem
Zaczyn:
- 20 g drożdży,
- 1 łyzeczka cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka ciepłego mleka,
- 1 łyżeczka mąki.
Ciasto:
- 1 kg mąki,
- ½ l ciepłego mleka,
- 40 g roztopionego masła,
- 2 żółtka.
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- sól, pieprz.
1. Rozpoczynamy od wykonania zaczynu - drożdże mieszamy z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, soli i łyżeczką mąki. Odstawiamy przykryte ściereczką na około 30 minut. Gdy wyrosną dodajemy do miski z mąką, następnie dokładamy żółtka, mleko, cukier i wyrabiamy (ręcznie lub mikserem).
2. Roztapiamy masło, ciepłe wlewamy do ciasta i wyrabiamy przez 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
3. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy i wykrajamy kawałki o wymiarach około 10x15 cm. Na każdy z nich nakładamy farsz, zwijamy ruloniki - sklejamy na końcach. Paszteciki przekładamy na blachę (odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, po czym smarujemy wierzch pasztecików żółtkiem) i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 30 minut.
Farsz - wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kapustę kiszoną gotujemy, odciskamy, drobno posiekąną łączymy z cebulą i podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Paszteciki to rewelacyjna przekąska, idealnie smakują z czerwonym barszczykiem.
Kapuśniak na żeberkach
Składniki:
- ½ kg wędzonych żeberek,
- włoszczyzna,
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól,
- 2 laski kiełbasy,
- 1 łyżka smalcu,
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- ½ kg ziemniaków,
- ½ kg kapusty kiszonej,
- ½ szklanki soku odlanego z kapusty kiszonej,
- szczypta kminku.
Wykonanie:
1. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewmy wodą, dodajemy włoszczyznę i przyprawy - całość gotujemy na małym ogniu.
2. Na patelni rozgrzewamy smalec - podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i czosnek.
3. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmujemy z wywaru. Do garnka wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy odciśniętą i drobno posiekąną kapustę kiszoną - dokładamy pokrojone mięso z żeberek i kiełbasę. Pod koniec gotowania dodajemy sok z kapusty. Smakowity kapuśniaczek gotowy!
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|