KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
14 sierpnia 2020

Co trzeba wiedzieć o znaku przekreślonego kłosa?

Być może zauważyliście kiedyś na produkcie znak przekreślonego kłosa. Oznacza on, że produkt jest bezglutenowy. To bardzo ważna informacja dla osób borykających się z celiakią, a jest ich w Polsce 1,5 miliona. 

Czym jest celiakia? 

To trwająca całe życie immunologiczna choroba (nazywana czasem błędnie alergią) charakteryzująca się nietolerancją występującego w najpopularniejszych zbożach (pszenicy, żyto, jęczmień, owies) i produktach wytworzonych na ich bazie białka zwanego glutenem. Jedynym sposobem radzenia sobie z tym schorzeniem jest dieta bezglutenowa. Aby jej przestrzegać osoby chore muszą sięgać po produkty nie zawierające tego składnika. 

Co ważne, nawet produkty, które w sposób naturalny pozbawione są glutenu (np. żywność powstała na bazie ryżu, amarantusa, kukurydzy, prosa czy gryki) także może go zawierać. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej ostrzega, że produkty naturalnie bezglutenowe mogą być zanieczyszczone zarówno w trakcie produkcji jak i uprawy na polu. Przyczyną zanieczyszczenia mogą być m.in.: zmieszanie różnych gatunków zbóż na polu lub pozostałości zbóż zawierających gluten w młynach. 

Znak przekreślonego kłosa

Znak przekreślonego kłosa pomoże w dokonaniu właściwego i bezpiecznego wyboru osobom chorym na celiakię i stosującym dietę bezglutenową pomaga znak przekreślonego kłosa. Znak ten jest znany i wykorzystywany prawie na całym świecie. Aby oznaczenie to znalazło się na produkcie, konieczna jest współpraca producenta z Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, które jest członkiem europejskiej organizacji AOECS (Association of European Coeliac Societies). 

Eksperci przeprowadzają specjalny audyt, który potwierdza, że wydzielona została linia produkcyjna przeznaczonej wyłącznie do produkcji wyrobów bezglutenowych bądź istnieje pewność, że zanieczyszczenie glutenem nie nastąpi. Kontrolowany jest także system zaopatrzenia a finalne produkty badane są laboratoryjnie na zawartość glutenu. 

Użycie znaku poza licencją jest zabronione. Producenci jednak często omijają ten zakaz stosując najróżniejsze „wariacje” na temat logo przekreślonego kłosa. Dlatego warto przyjrzeć się temu, który firmuje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, gdyż wiąże się on z autentyczną kontrolą i badaniami produktów. Logo i listę licencjonowanych produktów znaleźć można na stronie Znaku Przekreślonego Kłosa: www.przekreslonyklos.pl 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione