Rekordowy eksport przetworów z jaj z Polski
Rok 2019 ustanowił nowy historyczny rekord w polskim eksporcie przetworzonych produktów jajecznych. Poprzedni rok przyniósł 25,4 procentowy wzrost wysyłek zagranicznych osiągając roczny wolumen na poziomie 46,2 tys. ton - informuje KIPDiP. - Słuszne okazały się nasze prognozy, że w roku 2019 pobijemy wielkość eksportu produktów z jaj z roku 2017, który to rok był dotychczas rekordowy w historii krajowego przetwórstwa. W roku 2017 sprzedaż zagraniczna wyniosła 42 tys. ton, a roczna dynamika wzrostu aż 59 proc. Mamy jednak nowy rekord.
Jak zauważają specjaliści z Izby, tylko rok 2018 wypadł poza wzrostowy trend sprzedaży produktów jajecznych.
W 2018 roku eksport produktów jajecznych niespodziewanie obniżył się o 12,5 proc. Sądzimy, że rok ten był trudny dla sektora jaj w skali globalnej. Trudne warunki rynkowe przy znacznej konkurencji spowolniły, jak się okazało tylko na moment, ekspansję zagraniczną polskiego przetwórstwa. Finalnie, nie tylko odrobiliśmy stratę, ale i pobiliśmy dotychczasowe maksima z roku 2017. W strukturze asortymentowej liderem pozostają tradycyjnie produkty świeże. Uwagę nadal przykuwa handel proszkiem z jaj, gwiazdy eksportowej ostatnich lat - informuje Izba.
Jaki będzie pod względem sprzedaży rok 2020? Chyba w tej chwili trudno to ocenić, bo wszystkie branże odczuwają kłopoty spowodowane przez pandemię COVID-19. Oby jednak polscy producenci jaj mogli nadal cieszyć się wysokim eksportem.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|