KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Cynamon i miód - duet idealny

Opublikowano 30.11.2017 r.
Cynamon i miód to podwójna siła w walce o nasze zdrowie. Ich połączenie to lek na wiele dolegliwości. Zadbajmy więc, aby zawsze oba składniki mieć w swojej kuchni.

Cynamon cynamonowi nierówny

Cynamon to przyprawa, która kojarzy nam się głównie z zimą i okresem świąt Bożego Narodzenia. Najlepszy to ten pozyskiwany z cynamonu cejlońskiego – i tego właśnie szukajmy w sklepach (ma najlepszą jakość). Posiada jasnożółtą barwę i słodkawy smak. Drugi rodzaj cynamonu – to przyprawa sprowadzana z Chin – tzw. cynamon cassia. Ma brązowa barwę, a także ostrzejszy smak. Zwykle ten właśnie znajdujemy na sklepowych półkach. 

Cynamon występuje w dwóch postaciach: startego proszku lub niewielkich ruloników.  Ma charakterystyczny słodko-korzenny smak i intensywnie pachnie. Nie wyobrażamy sobie bez niego np. świątecznych pierniczków.

Cynamon jest źródłem wapnia i żelaza oraz witamin C, A, E. Zaopatruje także nasz organizm w błonnik pokarmowy. 

Miód - słodkie lekarstwo

Miód posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera potas i magnez (wspomagają pracę seca i układu nerwowego), wapń, żelazo oraz witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotynę.

Napój miodowo-cynamonowy w walce z przeziębieniem

Wymieszaj 1 łyżkę miodu z 1/3 łyżeczki cynamonu w szklance ciepłej wody. Taką kurację zalecamy przeprowadzić  przez 3-4 dni. Zdrowotny napój pijemy 2 razy dziennie – połowę szklanki rano, drugą połowę wieczorem. 

Cynamon i miód na lepsze trawienie 

Jeśli dokuczają Ci problemy trawienne, to ulgę z pewnością przyniesie mieszanka cynamonowo-miodowa. Łyżeczkę cynamonu wsypujemy do szklanki z gorącą woda. Kiedy woda ostygnie, dodajemy 1 łyżkę miodu. Połowę napoju pijemy na czczo, drugą wieczorem. 

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja WDR
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO