Cynamon i miód - duet idealny

Cynamon cynamonowi nierówny
Cynamon to przyprawa, która kojarzy nam się głównie z zimą i okresem świąt Bożego Narodzenia. Najlepszy to ten pozyskiwany z cynamonu cejlońskiego – i tego właśnie szukajmy w sklepach (ma najlepszą jakość). Posiada jasnożółtą barwę i słodkawy smak. Drugi rodzaj cynamonu – to przyprawa sprowadzana z Chin – tzw. cynamon cassia. Ma brązowa barwę, a także ostrzejszy smak. Zwykle ten właśnie znajdujemy na sklepowych półkach.
Cynamon występuje w dwóch postaciach: startego proszku lub niewielkich ruloników. Ma charakterystyczny słodko-korzenny smak i intensywnie pachnie. Nie wyobrażamy sobie bez niego np. świątecznych pierniczków.
Cynamon jest źródłem wapnia i żelaza oraz witamin C, A, E. Zaopatruje także nasz organizm w błonnik pokarmowy.
Miód - słodkie lekarstwo
Miód posiada właściwości antybakteryjne. Zawiera potas i magnez (wspomagają pracę seca i układu nerwowego), wapń, żelazo oraz witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotynę.
Napój miodowo-cynamonowy w walce z przeziębieniem
Wymieszaj 1 łyżkę miodu z 1/3 łyżeczki cynamonu w szklance ciepłej wody. Taką kurację zalecamy przeprowadzić przez 3-4 dni. Zdrowotny napój pijemy 2 razy dziennie – połowę szklanki rano, drugą połowę wieczorem.
Cynamon i miód na lepsze trawienie
Jeśli dokuczają Ci problemy trawienne, to ulgę z pewnością przyniesie mieszanka cynamonowo-miodowa. Łyżeczkę cynamonu wsypujemy do szklanki z gorącą woda. Kiedy woda ostygnie, dodajemy 1 łyżkę miodu. Połowę napoju pijemy na czczo, drugą wieczorem.
![]() |
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|