Borówki w kuchni

Pyszne ciasto borówkowe
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1/3 proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
galaretka:
- 2 galaretki winogronowe
- 300 g borówek
mus borówkowy:
- 500 g borówek
- 6 łyżeczek żelatyny
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 5 łyżek cukru
Jak przygotować pyszne ciasto borówkowe krok po kroku?
Białka jajek ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier, na koniec dodać żółtka i wymieszać mikserem. Masę połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, a następnie przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż do suchego patyczka.
Następnie galaretki rozpuścić w około 360 ml wody i przygotować borówkową śmietanę. W tym celu borówki umyć i wrzucić do rondelka. Dosłodzić cukrem, zagotować i zblendować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, połączyć z gorącym musem borówkowym i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać ją z borówkami, kiedy zaczną tężeć. Na biszkopt wylać część śmietany borówkowej, następnie wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na 40 minut, a potem znów wylać warstwę śmietany borówkowej i galaretki. Przed podaniem udekorować borówkami.
Chłodnik borówkowy
Składniki:
- 200 ml wody
- 500 g borówek
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, dodać umyte borówki i gotować około 5 minut od zagotowania. Przestudzić, zmiksować, a następnie połączyć z sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym. Wymieszać, doprawić do smaku odrobiną gałki muszkatołowej i gotowe.
Sałatka z borówkami
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 1 opakowania mozzarelli
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 morele
- 100 g malin
- 150 g borówek
- kilka orzechów włoskich
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka suszonej żurawiny
Składniki na sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pyszną sałatkę z borówkami krok po kroku?
Sałatę porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzach. Dodać umyte i osuszone, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i truskawki. Następnie pokrojone w plastry morele i ser mozzarella oraz umyte i osuszone borówki i maliny. Wszystko posypać orzechami włoskimi, nasionami słonecznika oraz żurawiną. Składniki na sos wymieszać, polać nimi sałatkę przed podaniem i gotowe.
Pierogi z serem i borówkami
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 230 ml gorącej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Składniki na nadzienie:
- 800 g tłustego twarogu
- 4 szklanki borówek
- 5 łyżek kaszki many
- cukier do smaku
Jak przygotować pierogi z serem i borówkami krok po kroku?
Do miski wsypać mąkę z solą, wlać wodę i olej, a następnie wymieszać do połączenia składników, wyrobić ciasto i zostawić na 30 minut. W tym czasie umyć i osuszyć borówki, a następnie wymieszać z twarogiem, cukrem i kaszą manną. Ciasto przy pomocy wałka rozpłaszczyć na cienko, wyciąć z niego kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotować we wrzątku kilka minut od wypłynięcia i gotowe. Doskonale smakują polane musem borówkowym.
Kruche ciasto z borówkami
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżeczki esencji waniliowej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 1 kg świeżej borówki amerykańskiej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
Jak przygotować kruche ciasto z borówkami krok po kroku?
Umyte i osuszone borówki posypać mąką ziemniaczaną i cukrem, a następnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz pozostałe składniki. Całość zagnieść, wyrobić jednolite ciasto i podzielić na 2 części. Mniejszą owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepić wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Równomiernie rozłożyć borówki, a na wierzchu zetrzeć na tarce mniejszą porcję ciasta wyjętą z zamrażarki. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut.
Jak widać borówki to owoce, ktore możemy wykorzystać na wiele sposobów. A Wam, który z przepisów najbardziej przypadł do gustu? :)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|