KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Borówki w kuchni

Opublikowano 05.08.2020 r.
Borówka amerykańska to pyszne, choć maleńkie, owoce o fioletowym kolorze i wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Warto wzbogacać nimi swoje codzienne menu. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na dania z borówką amerykańską. 

 

Pyszne ciasto borówkowe

 

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/3 proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru

galaretka:

  • 2 galaretki winogronowe
  • 300 g borówek

mus borówkowy:

  • 500 g borówek
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru

Jak przygotować pyszne ciasto borówkowe krok po kroku?

 

Białka jajek ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier, na koniec dodać żółtka i wymieszać mikserem. Masę połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, a następnie przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż do suchego patyczka.

Następnie galaretki rozpuścić w około 360 ml wody i przygotować borówkową śmietanę. W tym celu borówki umyć i wrzucić do rondelka. Dosłodzić cukrem, zagotować i zblendować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, połączyć z gorącym musem borówkowym i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać ją z borówkami, kiedy zaczną tężeć. Na biszkopt wylać część śmietany borówkowej, następnie wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na 40 minut, a potem znów wylać warstwę śmietany borówkowej i galaretki. Przed podaniem udekorować borówkami.

 

Chłodnik borówkowy

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 500 g borówek
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę, dodać umyte borówki i gotować około 5 minut od zagotowania. Przestudzić, zmiksować, a następnie połączyć z sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym. Wymieszać, doprawić do smaku odrobiną gałki muszkatołowej i gotowe.

 

Sałatka z borówkami

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 opakowania mozzarelli
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 morele
  • 100 g malin
  • 150 g borówek
  • kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka suszonej żurawiny

Składniki na sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować pyszną sałatkę z borówkami krok po kroku?

Sałatę porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na talerzach. Dodać umyte i osuszone, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i truskawki. Następnie pokrojone w plastry morele i ser mozzarella oraz umyte i osuszone borówki i maliny. Wszystko posypać orzechami włoskimi, nasionami słonecznika oraz żurawiną. Składniki na sos wymieszać, polać nimi sałatkę przed podaniem i gotowe.

 

Pierogi z serem i borówkami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 230 ml gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Składniki na nadzienie:

  • 800 g tłustego twarogu
  • 4 szklanki borówek
  • 5 łyżek kaszki many
  • cukier do smaku

Jak przygotować pierogi z serem i borówkami krok po kroku?

Do miski wsypać mąkę z solą, wlać wodę i olej, a następnie wymieszać do połączenia składników, wyrobić ciasto i zostawić na 30 minut. W tym czasie umyć i osuszyć borówki, a następnie wymieszać z twarogiem, cukrem i kaszą manną. Ciasto przy pomocy wałka rozpłaszczyć na cienko, wyciąć z niego kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotować we wrzątku kilka minut od wypłynięcia i gotowe. Doskonale smakują polane musem borówkowym.

 

Kruche ciasto z borówkami

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • 1 kg świeżej borówki amerykańskiej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru

Jak przygotować kruche ciasto z borówkami krok po kroku?

Umyte i osuszone borówki posypać mąką ziemniaczaną i cukrem, a następnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz pozostałe składniki. Całość zagnieść, wyrobić jednolite ciasto i podzielić na 2 części. Mniejszą owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepić wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Równomiernie rozłożyć borówki, a na wierzchu zetrzeć na tarce mniejszą porcję ciasta wyjętą z zamrażarki. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut.

Jak widać borówki to owoce, ktore możemy wykorzystać na wiele sposobów. A Wam, który z przepisów najbardziej przypadł do gustu? :) 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO