Co zrobić z cukinii? Wypróbuj nasze przepisy!
Opublikowano 25.07.2021 r.
Cukinia jest nadal trochę niedocenianym warzywem. Znamy leczo czy bigos z cukinii, jednak okazuje się, że jest to uniwersalne warzywo, którym warto wzbogacić wiele dań, a nawet deserów. Przygotowaliśmy kilka kulinarnych podpowiedzi. Sprawdź koniecznie!

Mięsne kotlety z cukinii
Składniki:
- 200 g cukinii
- 200 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 jajka
- 1/2 woreczka ugotowanego ryżu lub kaszy
- zioła prowansalskie
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
|
Sposób przygotowania: cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Posolić i włożyć do miski. W innej misce połączyć mięso mielone z ugotowanym ryżem lub kaszą. Dodać drobno poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru soku cukinię oraz jajka. Doprawić do smaku, dobrze wymieszać składniki, a następnie uformować cienkie kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Mięsne kotlety z cukinią doskonale smakują w towarzystwie ulubionej surówki.
|
Szybka sałatka warzywna z cukinią
Składniki:
- 2 garści rukoli
- 1 opakowanie sera Camembert
- 1 szklanka ugotowanego bobu
- 1/2 młodej cukinii
- 4 łyżki orzechów włoskich
Sos:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz
|
Sposób przygotowania: na talerzu rozłożyć rukolę, pokrojoną obieraczką do warzyw cukinię oraz bób i orzechy. Na wierzch rozłożyć pokrojony w trójkąty ser Camembert. W mniejszej miseczce wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnkiem oraz majonezem, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
|
Wykwintna sałatka wiejska
Składniki:
- 10 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1,5 młodej cukinii
- 4 brzoskwinie
- 1 opakowane sera feta
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
- garść liści bazylii
- przyprawa do ziemniaków
- sól i pieprz
- olej
- sok z cytryny
|
Sposób przygotowania: ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać ze skórki, a następnie pokroić w mniejsze kawałki, skropić olejem i przyprawić przyprawą do ziemniaków – podsmażyć na złotobrązowy kolor. Marchew i cukinię obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju na tej samej patelni przez kilka minut. Brzoskwinie pokroić w półplasterki, ser fetę w kostkę. Na talerzu ułożyć ziemniaki, marchew, cukinię, ser feta i brzoskwinie. Całość posypać dwiema garściami mieszanki sałat. Umyte i osuszone liście sałat drobno pokroić, połączyć z sokiem z cytryny oraz jogurtem naturalnym, doprawić do smaku solą i pieprzem.
|
Ryba zapiekana w cukinii

Składniki:
- 2 młode cukinie
- 1 puszka pomidorów w całości
- 3 filety z dorsza
- 3 łyżki oliwy
- 1/4 kostki masła
- 100 g żółtego sera
- 2 gałązki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
|
Sposób przygotowania: cukinię umyć, obrać i pokroić w plastry. Filety z dorsza umyć, osuszyć i doprawić do smaku. Na patelni roztopić masło, obsmażyć ryby na złocisty kolor z obu stron, a następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cukinię przez kilka minut, doprawić ją rozmarynem, bazylią oraz solą i pieprzem i dodać pomidory z puszki. Gotować około 10-15 minut na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Następnie zalać nim znajdującą się w naczyniu żaroodpornym rybę. Całość posypać startym żółtym serem i piec w piekarniku około 20 minut. Ryba doskonale smakuje w towarzystwie frytek z dyni i ulubionej surówki.
|
Zapiekanka makaronowa z cukinią

Składniki:
- 2 małe cukinie
- 250 g makaronu
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ser mozzarella
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 200 g żółtego sera
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 300 g przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki bazylii
- sól i pieprz
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
|
Sposób przygotowania: cebulę obrać i drobno poszatkować, a czosnek przepuścić przez praskę. Wszystko podsmażyć w rondlu na odrobinie oleju. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku i gotować 10 minut, a następnie całość zmiksować.
Makaron ugotować. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w kostkę, posypać oregano i podsmażyć na oliwie z oliwek. Mozzarellę pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć część ugotowanego makaronu, następnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać pokrojoną w plastry czerwoną cebulą i wyłożyć cukinię. Następnie rozłożyć kolejną warstwę sosu pomidorowego, mozzarelli i makaronu. Wyłożyć sos, a wierzch zapiekanki posypać żółtym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 35 minut.
|
Cukiniowe ciasto czekoladowe

Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 500 g obranej i startej na tarce cukinii
- 150 g masła
- 3 jajka
- 150 g ciemnej czekolady
- 150 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 mały słoik przecieru jabłkowego
- 4 łyżki likieru kawowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki likieru kawowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
|
Sposób przygotowania: cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skórki, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce. Posypać odrobiną soli, a po chwili odcisnąć z nadmiaru wody. Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do przestygnięcia. Do miski wrzucić suche składniki, dodać do nich mokre składniki i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przestudzone ciasto posmarować kremem przygotowanym z połączenia wszystkich składników i gotowe.
|
 |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Obłędnie czekoladowe ciasto z... warzywem. 4 przepisy na zaskakujące słodkości |
 | Marchewka w kuchni na różne sposoby - szybko, pysznie i zdrowo |
 | Zobacz, jak wykorzystać buraki w kuchni? |