KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
25 lipca 2021

Co zrobić z cukinii? Wypróbuj nasze przepisy!

Cukinia jest nadal trochę niedocenianym warzywem. Znamy leczo czy bigos z cukinii, jednak okazuje się, że jest to uniwersalne warzywo, którym warto wzbogacić wiele dań, a nawet deserów. Przygotowaliśmy kilka kulinarnych podpowiedzi. Sprawdź koniecznie! 

Mięsne kotlety z cukinii

Składniki:

  • 200 g cukinii
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 jajka
  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu lub kaszy
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania: cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Posolić i włożyć do miski. W innej misce połączyć mięso mielone z ugotowanym ryżem lub kaszą. Dodać drobno poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru soku cukinię oraz jajka. Doprawić do smaku, dobrze wymieszać składniki, a następnie uformować cienkie kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Mięsne kotlety z cukinią doskonale smakują w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Szybka sałatka warzywna z cukinią

Składniki:

  • 2 garści rukoli
  • 1 opakowanie sera Camembert
  • 1 szklanka ugotowanego bobu
  • 1/2 młodej cukinii
  • 4 łyżki orzechów włoskich

Sos:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania: na talerzu rozłożyć rukolę, pokrojoną obieraczką do warzyw cukinię oraz bób i orzechy. Na wierzch rozłożyć pokrojony w trójkąty ser Camembert. W mniejszej miseczce wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnkiem oraz majonezem, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

 

Wykwintna sałatka wiejska

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1,5 młodej cukinii
  • 4 brzoskwinie
  • 1 opakowane sera feta
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
  • garść liści bazylii
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól i pieprz
  • olej
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania: ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać ze skórki, a następnie pokroić w mniejsze kawałki, skropić olejem i przyprawić przyprawą do ziemniaków – podsmażyć na złotobrązowy kolor. Marchew i cukinię obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju na tej samej patelni przez kilka minut. Brzoskwinie pokroić w półplasterki, ser fetę w kostkę. Na talerzu ułożyć ziemniaki, marchew, cukinię, ser feta i brzoskwinie. Całość posypać dwiema garściami mieszanki sałat. Umyte i osuszone liście sałat drobno pokroić, połączyć z sokiem z cytryny oraz jogurtem naturalnym, doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Ryba zapiekana w cukinii

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 3 filety z dorsza
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/4 kostki masła
  • 100 g żółtego sera
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania: cukinię umyć, obrać i pokroić w plastry. Filety z dorsza umyć, osuszyć i doprawić do smaku. Na patelni roztopić masło, obsmażyć ryby na złocisty kolor z obu stron, a następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cukinię przez kilka minut, doprawić ją rozmarynem, bazylią oraz solą i pieprzem i dodać pomidory z puszki. Gotować około 10-15 minut na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Następnie zalać nim znajdującą się w naczyniu żaroodpornym rybę. Całość posypać startym żółtym serem i piec w piekarniku około 20 minut. Ryba doskonale smakuje w towarzystwie frytek z dyni i ulubionej surówki.

 

Zapiekanka makaronowa z cukinią

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 250 g makaronu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ser mozzarella
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 200 g żółtego sera

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

 

Sposób przygotowania: cebulę obrać i drobno poszatkować, a czosnek przepuścić przez praskę. Wszystko podsmażyć w rondlu na odrobinie oleju. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku i gotować 10 minut, a następnie całość zmiksować.
Makaron ugotować. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w kostkę, posypać oregano i podsmażyć na oliwie z oliwek. Mozzarellę pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć część ugotowanego makaronu, następnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać pokrojoną w plastry czerwoną cebulą i wyłożyć cukinię. Następnie rozłożyć kolejną warstwę sosu pomidorowego, mozzarelli i makaronu. Wyłożyć sos, a wierzch zapiekanki posypać żółtym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 35 minut.

 

Cukiniowe ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 500 g obranej i startej na tarce cukinii
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 mały słoik przecieru jabłkowego
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

Sposób przygotowania: cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skórki, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce. Posypać odrobiną soli, a po chwili odcisnąć z nadmiaru wody. Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do przestygnięcia. Do miski wrzucić suche składniki, dodać do nich mokre składniki i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Przestudzone ciasto posmarować kremem przygotowanym z połączenia wszystkich składników i gotowe.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione