KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
20 sierpnia 2020

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich Jarzębina

Łączą je wspólne pasje i chęć działania na rzecz swojej wsi oraz jej mieszkańców. Zależy im na tradycji i kultywowaniu tego, co zostało po poprzednich pokoleniach. Mowa o Kole Gospodyń Wiejskich "Jarzębina" z Wieńca. 

Koło KGW Jarzębina istnieje od października 2019 roku i zostało zarejestrowane w ARiMR. Na dzień dzisiejszy liczy 20 osób. Co do historii, to nie działamy jeszcze zbyt długo, ale pomysł na założenie koła wziął się z potrzeby robienia czegoś dla lokalnej społeczności oraz z potrzeby reprezentowania naszej miejscowości na wystawach i konkursach - opowiadają członkinie KGW.

Główna działalność koła skupia się na kultywowaniu naszych polskich tradycji, prezentacji umiejętności kulinarnych, pielęgnowaniu polskich oraz lokalnych tradycji oraz zwyczajów, a także spędzaniu wolnego czasu w kreatywny dla nas i mieszkańców sposób. Zależy nam na jednoczeniu mieszkańców wsi Wieniec, pielęgnowaniu więzi międzyludzkich w odniesieniu do lokalnej społeczności.

                      

Jak do tej pory brałyśmy udział w Powiatowej Wystawie Stołów Wigilijnych w Chodczu, swoje umiejętności kulinarne zaprezentujemy również w tym roku na Święcie Powiatu w Kruszynie. Ze względu na swoją krótką działalność nie odniosłyśmy jeszcze większych sukcesów, ale zdecydowanie do nich dążymy - opowiadają Panie Grażyna Grabowska i Iwona Mistera.

Spotykamy się wspólnie, gdy tylko jest taka potrzeba. Nasze relacje są bardzo dobre pomimo różnego wieku Pań w kole gospodyń Jarzębina. Nasze spotkania zazwyczaj polegają na wspólnych rozmowach, wymianie doświadczeń, pomysłów na dalszą działalność koła. Bez wątpliwości naszą najbardziej utalentowaną członkinią jest Pani Jadwiga Buła, na którą zawsze możemy liczyć w kwestii dekoracji. Ma Ona niesamowity zmysł artystyczny i do wykonania pięknego obrazu wystarczą jej nasze wspólnie zebrane pomysły. Bardzo chciałybyśmy posiadać więcej uzdolnionych Pań w Naszym kole, dlatego naszym celem jest również zdobycie takiej wiedzy na warsztatach. Oprócz tego nasze Panie są świetne jeżeli chodzi o kulinaria. Moim zdaniem naszą zaletą jest również sprawna organizacja pracy i zgranie - opowiada przewodnicząca koła.

           

Myślę, że jesteśmy odbierane bardzo pozytywnie i mieszkańcy doceniają trud jaki wkładamy w reprezentowanie Naszej wsi na szczeblu gminnym i nie tylko - mówi Pani Grażyna.

Nasze najbliższe plany to Święto Powiatu, które odbędzie się 22 sierpnia w Kruszynie. Tam zaprezentujemy swój smalec, który będzie oceniany przez jury. Oczywiście chcemy się również skupić na prezentacji naszych wyrobów artystycznych, jak i kulinarnych. Naszym największym celem na tej imprezie jest pokazanie od jak najlepszej strony Gminy Brześć Kujawski oraz naszej wsi Wieniec.  

Jeśli chodzi o przepis to bardzo polecam ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi puszyste i pyszne!

Składniki na zaczyn
    • pół szklanki ciepłego mleka
    • pół szklanki mąki pszennej - 80 g
    • 60 gramów świeżych drożdży lub 2 saszetki suchych
    • łyżeczka cukru

Składniki na ciasto drożdżowe
    • 4,5 szklanki mąki pszennej - 720 g
    • szklanka mleka - 250 ml
    • 8 żółtek dużych jajek
    • 3/4 szklanki cukru - około 180 g
    • 150 g masła - 3/4 pół kostki
    • 100 g rodzynek - 2 garście
    • zaczyn

Składniki na kruszonkę
    • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
    • 100 g cukru - pół szklanki
    • 100 g masła - pół kostki

Pieczenie: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.

Czas pieczenia: 35 minut.

Wykonanie:

Zaczynamy od szykowania zaczynu do ciasta drożdżowego. Składniki na zaczyn to: pół szklanki ciepłego mleka, pół szklanki mąki pszennej, 60 gramów świeżych drożdży, łyżeczka cukru.

Ciepłe mleko, drożdże świeże oraz cukier i mąkę umieść w dużej misce. Drożdże rozetrzyj z resztą składników. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Zaczyn już po 20 minutach powinien urosnąć i bardzo się spienić. Zaczyny oraz ciasta z drożdżami bardzo często umieszczam w piekarniku. Ustawiam minimalną temperaturę i chwilę nagrzewam piekarnik. Temperatura wewnątrz komory nie powinna przekraczać 35-40 stopni. Blaszka na której stawiasz naczynie z zaczynem nie może być nagrzana.

A teraz składniki na ciasto. Całą szklankę mleka podgrzej. Przelej ją do większego naczynia i dodaj wszystkie rodzynki. Dwie garście drobnych rodzynek, czyli 100 gramów rodzynek umieść w jednym naczyniu z ciepłym mlekiem. Możesz to zrobić znacznie wcześniej, ale jeszcze w dniu pieczenia ciasta. Rodzynki umieszczone w mleku będą super napuchnięte a zatem jeszcze pyszniejsze, gdy dodasz je do ciasta.

W dużej misce umieść 4,5 szklanki mąki pszennej, czyli około 720 gramów mąki. Do ciast drożdżowych polecam mąkę typ 500. Będzie to mąka wrocławska lub poznańska. Świetna jest też mąka typ 550 - mąka luksusowa. Wsyp również cukier. Potrzebujesz 3/4 szklanki cukru. Ja użyłam cukru trzcinowego. Wyszło mi około 180 gramów cukru. Do miski dodaj też osiem żółtek jajek oraz roztopione i przestudzone masło. 150 gramów masła, czyli 3/4 kostki klasycznego masła o wadze 200 gramów. Masło możesz roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Na koniec dodaj jeszcze buzujący zaczyn drożdżowy oraz mleko z rodzynkami. Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak minimum 5 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne. Ciasto będzie się nadal przyklejało do ścianek miski. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Takie ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Najlepiej do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i od razu przełóż do formy. Boki i dno formy wysmaruj wcześniej od środka masłem. 

Zapraszamy do odwiedzania KGW Jarzębina na Facebooku.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione