KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Przepis na domowy budyń i kisiel - proste i pyszne!

Opublikowano 04.12.2017 r.
Kisiel i budyń to desery, które uwielbia większość z nas. Kojarzą się przede wszystkim ze smakami dzieciństwa. Niestety, coraz częściej, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, sięgamy po gotowe produkty w torebkach. Szybko, smacznie, ale czy zdrowo? Nie do końca. Dania typu instant kryją w sobie m.in. sztuczne barwniki, polepszacze smaku, zapachu oraz utrudzone kwasy tłuszczowe. Nie warto karmić tym naszego organizmu. Poznajmy zatem proste przepisy na domowy budyń i kisiel.   

Przepis na domowy budyń waniliowy

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki cukru waniliowego,
  • pół laski wanilii,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Wykonanie:

Do rondla wsypujemy cukier, dodajemy masło i wanilię (ziarenka wyskrobane z laski wanilii). Zalewamy całość 1,5 szklanką mleka. Pozostałe mleko ucieramy z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Później dodajemy do gotującego się mleka, zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy. Po chwili wszystko się zagotuje i uzyskamy gładką konsystencję. Wówczas budyń jest gotowy.

Jeśli chcemy uzyskać budyń czekoladowy, wystarczy dołożyć do składników 3 łyżki gorzkiego kakao. 

Przepis na domowy kisiel malinowy

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 4 łyżki soku malinowego (możemy dodać oczywiście sok z dowolnych owoców),
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:

1/2 szklanki wody należy zagotować z cukrem. Do pozostałej wody dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Sok owocowy dodajemy do wody, a po chwili rozmieszaną mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i doprowadzamy do zagotowania. Po chwili kisiel jest gotowy. Kisiel można podawać ze świeżymi owocami. 

Pyszny deser z pewnością będzie smakował wszystkim domownikom.

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj