KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Najlepsze przepisy na obiad z mięsem

Opublikowano 30.08.2021 r.
Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa, to świetnie trafiliście, bo przygotowaliśmy dla Was doskonałe przepisy. 

Polędwiczki duszone w sosie z czerwonego wina

Kruche i soczyste mięso wieprzowe zanurzone w nieziemskim sosie winnym ze śmietanką.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa – ok 300 g,
  • 100 ml czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 1 niewielka cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania: polędwiczkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Mięso przyprawić z dwóch stron solą oraz pierzem. Mięso podsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju na mocno rumiany kolor. Następnie dodać pokrojoną cebulkę, czosnek, papryczkę chili oraz tymianek. Całość przez chwilę podsmażyć. Gdy mięso jest już mocno zrumienione z każdej strony dolewać czerwone wino i gotować przez około 3 minuty. Następnie wlać śmietankę, mieszać i całość gotować przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Danie doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.

 


Kurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą

Soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka pieczone z wędzonym boczkiem i ziemniaczkami na młodej kapuście.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 10 dag  boczku wędzonego – w cieniutkich plasterkach,
  • ½ kg ziemniaków,
  • ½ główki młodej kapusty,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka, papryka ostra, majeranek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

 

Sposób przygotowania: ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować przez 2 minuty i odcedzić. Do ciepłych ziemniaków dodać łyżkę masła oraz łyżkę oleju, wymieszać. Posypać przyprawami (po około pół łyżeczki z każdej przyprawy) i ponownie wymieszać. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Mięso natrzeć z każdej strony przyprawami. Kapustę pokroić w kostkę i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na kapuście ułożyć ziemniaczki. Między ziemniakami wyłożyć przyprawione mięso. Na mięsie ułożyć plasterki wędzonego boczku. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 45 minut. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.


Karkówka duszona z młodą kapustą

Składniki:

  • ½ kg karkówki,
  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 pomidory,
  • 1 papryka (można użyć pół żółtej i pół czerwonej),
  • olej do smażenia,
  • pół pęczka koperku,
  • pół szklanki bulionu.
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka, chilli (szczypta),
  • majeranek, tymianek,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego.

 

Sposób przygotowania: karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Mięso natrzeć z dwóch stron przyprawami i odłożyć na około 15 minut. Kapustę grubo poszatkować. Karkówkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia. Na podsmażone mięso wyłożyć pokrojoną kapustę. Na kapustę wyłożyć pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę. Całość zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodać posiekany koperek, wymieszać i gotować jeszcze przez około 5 minut. Na koniec potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem.


Młoda kapusta po węgiersku

Szybkie i bardzo smaczne danie. Potrawa obfituje w warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci kiełbasy i boczku. Danie podawać na ciepło ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 wędzona kiełbasa,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/3 szklanki bulionu,
  • 1 papryka (można użyć żółtej i czerwonej), 2 pomidory,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka musztardy.
  •  sól, pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie – 2 kulki,
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny (koperek lub pietruszka).
  •  

Sposób przygotowania:  młodą kapustę drobno poszatkować. Cebulę, kiełbasę i boczek wędzony pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć na niej poszatkowaną kapustę. Do podsmażonej kapusty dodać kiełbasę z boczkiem i cebulą, wymieszać  i smażyć jeszcze przez chwilę. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę i dodać do potrawy. Całość zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut – do miękkości warzyw. Po tym czasie do potrawy dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę, wymieszać i gotować jeszcze przez około 3 minuty. Na koniec danie doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać zieleniną.

Te dania pozwolą Wam zabłysnąć nie tylko podczas codziennego obiadu, ale także w trakcie większych uroczystości :-)

 

 

Przepisy i zdjęcia zaczerpnięte z „bloga z apetytem”.

Wyszukała: Magdalena Włodarska-Kasiuk

KPODR w Mininowie

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO