WIR sprawdził: Czy rolnik na kwarantannie może pracować?
Na pytania zadane przez Piotra Walkowskiego, prezesa WIR odpowiedział Szymon Giżyński Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zgodnie z komunikatem Głównego Inspektora Sanitarnego, rolnik pozostający w kwarantannie jest osobą zdrową, mającą potencjalny kontakt z osobą chorą. Jeżeli nie występują u niego objawy zakażenia, może wykonywać prace w swoim gospodarstwie. Nie może jednakże opuszczać terenu gospodarstwa i mieć kontaktu z innymi osobami. Należy zachować wysoki poziom higieny (mycie rąk, dezynfekcja rąk i powierzchni etc.). Dopuszczalne jest prowadzenie na terenie gospodarstwa prac polowych i zajmowanie się inwentarzem, jednakże zalecane jest stosowanie maseczki.
Co ważne, Kodeks cywilny uważa za gospodarstwo rolne grunty rolne wraz z gruntami leśnymi, budynkami lub ich częściami, urządzeniami i inwentarzem, jeżeli stanowią lub mogą stanowić zorganizowaną całość gospodarczą oraz prawami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa rolnego. Dla przyjęcia, że poszczególne grunty stanowią jedno gospodarstwo rolne nie ma decydującego znaczenia ich wzajemne położenie, a więc to czy tworzą one zwarty kompleks, czy też są rozproszone lub czy znajdują się w granicach administracyjnych jednej, czy też kilku gmin. Istotne jest bowiem ich funkcjonalne powiązanie, które pozwala na stwierdzenie, że stanowią one zorganizowaną całość gospodarczą.
W przypadku wystąpienia objawów COVID-19 rolnik nie może pracować w gospodarstwie.
Zatem możliwe są dwie wersje wydarzeń i postępowania.
Jeżeli rolnik jest zdrowy, czyli nie został jeszcze przebadany lub po pierwszym badaniu nie wykryto wirusa, wtedy może pracować na terenie gospodarstwa, będąc na kwarantannie. I znów potrzebna jest tutaj przytaczana powyżej definicja gospodarstwa. Rolnik może przemieścić się na pole oddalone od domu - informuje sekretarz stanu Szymon Giżyński.
Jednakże należy zachować podczas przemieszczania się na pole i podczas pracy w gospodarstwie rolnym wszelką ostrożność, postępować zgodnie z opracowanymi zaleceniami przez Główny Inspektorat Sanitarny. Przebywanie na kwarantannie ma ochronić innych przed zarażeniem. O tym czy jesteśmy zdrowi po kontakcie z chorymi decyduje jednoznaczny drugi wynik i decyzja w tej sprawie sanepidu. Tak więc, jeśli nie mamy informacji, że jesteśmy chorzy - możemy pracować w gospodarstwie.
W drugim przypadku, jeżeli rolnik jest chory, czyli został w organizmie odkryty koronawirus, wtedy o dalszym postępowaniu wobec rolnika decydują służby sanitarne i lekarze - nie decyduje o tym Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest oczywiste, że w tym przypadku nakazują one izolację osoby chorej od otoczenia, także wobec własnej rodziny.
Wydaje się więc, że po interwencji Wielkopolskiej Izby Rolniczej wszystko w tej sprawie jest już jasne. Obyśmy jednak wszyscy mieli jak najmniej takich kłopotów.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|