KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Żywność z flagą to dobry pomysł, ale...

Opublikowano 25.08.2020 r.
Lubelska Izby Rolnicza apeluje o wprowadzenie obowiązku podawania informacji o miejscu pochodzenia mleka, mięsa jako składnika środków spożywczych poszczególnych krajów UE. 

Zdaniem izby najlepszym rodzajem oznaczenia, które mogłoby być stosowane i zrozumiane we wszystkich krajach Unii Europejskiej jest oznaczanie żywności flagą.

Daje to konsumentowi możliwość szybkiej identyfikacji z jakiego kraju pochodzi mleko, mięso tym bardziej, że konsument jest obecnie coraz bardziej świadomy oraz zainteresowany pochodzeniem produktów oraz ich składem - mówi Gustaw Jędrejek, prezes Lubelskiej Izby Rolniczej.


Jednak i to może budzić wątpliwości. Jak oznaczyć mięso pochodzące z trzody przywiezionej do Polski z Danii, karmionej duńską paszą, a jedynie rozebrane w Polsce? Czy takie mięso powinno być oznaczone jako produkt polski czy duński? 
Obowiązujące w tej chwili przepisy unijne także utrudniają identyfikację kraju pochodzenia żywności.


Lubelska Izba Rolnicza jest przekonana o wysokiej jakości polskich produktów. Dlatego, zdaniem samorządu rolniczego, ujednolicenie i wyraźne oznakowanie żywności we wszystkich krajach Unii Europejskiej, mogłoby być korzystne dla polskich firm spożywczych, gdyż polskie produkty byłyby poszukiwane w wielu krajach UE.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO