Żywność z flagą to dobry pomysł, ale...

Zdaniem izby najlepszym rodzajem oznaczenia, które mogłoby być stosowane i zrozumiane we wszystkich krajach Unii Europejskiej jest oznaczanie żywności flagą.
Daje to konsumentowi możliwość szybkiej identyfikacji z jakiego kraju pochodzi mleko, mięso tym bardziej, że konsument jest obecnie coraz bardziej świadomy oraz zainteresowany pochodzeniem produktów oraz ich składem - mówi Gustaw Jędrejek, prezes Lubelskiej Izby Rolniczej.
Jednak i to może budzić wątpliwości. Jak oznaczyć mięso pochodzące z trzody przywiezionej do Polski z Danii, karmionej duńską paszą, a jedynie rozebrane w Polsce? Czy takie mięso powinno być oznaczone jako produkt polski czy duński?
Obowiązujące w tej chwili przepisy unijne także utrudniają identyfikację kraju pochodzenia żywności.
Lubelska Izba Rolnicza jest przekonana o wysokiej jakości polskich produktów. Dlatego, zdaniem samorządu rolniczego, ujednolicenie i wyraźne oznakowanie żywności we wszystkich krajach Unii Europejskiej, mogłoby być korzystne dla polskich firm spożywczych, gdyż polskie produkty byłyby poszukiwane w wielu krajach UE.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|