KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
12 września 2020

Kurczak pieczony na kilka sposobów

Masz ochotę na pieczonego kurczaka i jednocześnie chcesz zaskoczyć pysznym i niebanalnym daniem swoich najbliższych? Przygotowaliśmy najlepsze przepisy! Zobacz, jak w prosty sposób przygotować znakomity obiad.

Kurczak pieczony z warzywami i kolendrą

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 pęczki kolendry
  • sól i pieprz
  • 2 cytryny
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule
  • 2 opakowania pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz

W miseczce połączyć olej, miód, sok z cytryn oraz sól, pieprz i wędzoną paprykę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć pokrojonego na mniejsze kawałki, umytego i osuszonego kurczaka. Wstawić go na kilka godzin do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry, pomidorki koktajlowe pokroić na pół, a kolendrę umyć i osuszyć. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać go resztą zalewy, obłożyć plastrami cebuli, połówkami pomidorków koktajlowych oraz gałązkami kolendry. Piec przez 40-60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać z ryżem lub frytkami i lekką surówką.

 

Kurczak pieczony z czereśniami

Składniki:

  • 8 udek lub skrzydełek z kurczaka
  • 3 szklanki czereśni
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
  •  imbir
  • sól i pieprz
  • olej

Udka umyć i osuszyć. Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. W miseczce połączyć czosnek, imbir, oliwę z oliwek, miód i przyprawy. Natrzeć mięso i wstawić na całą noc do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka z pozbawionymi pestek czereśniami oraz gałązkami rozmarynu. Zalać resztą marynaty i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut do zarumienienia. Podawać z pieczonymi ziemniakami, mizerią i ulubioną surówką.

 

Kurczak pieczony w towarzystwie batatów i moreli

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 10 moreli
  • 4 bataty
  • 10 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 3 czerwone cebule
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 główki czosnku
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 5 goździków
  •  6 ziaren pieprzu
  • olej

Przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie natrzeć go przyprawami. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Warzywa umyć i osuszyć. Czerwoną cebulę pokroić w półplasterki, bataty w grubsze plastry, a pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa z kawałkami kurczaka i połówkami moreli. Całość polać miodem i skropić olejem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 70 minut. Podawać z ulubioną surówką.

 

Kurczak pieczony w sosie porowo-śmietanowym

Składniki:

  • 1 kurczak
  •  4 pory
  •  400 ml słodkiej śmietany 18%
  •  1 ser feta
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  •  olej

Pory umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju w rondelku. Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Dobrze natrzeć ziołami i przyprawami. Włożyć go do naczynia żaroodpornego, dodać duszone pory, ser feta i zalać śmietaną. Całość zapiekać 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Danie doskonale smakuje z ryżem i lekką surówką.

 

Kurczak pieczony z jesiennymi warzywami

Składniki:

  • 1 kurczak około 2 kg
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 gruszka
  • 2 jabłka
  • 6 śliwek węgierek
  •  6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek miodu
  • sól i pieprz
  •  olej

Rozmaryn posiekać, połączyć z majerankiem, pieprzem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz olejem. Wysmarować kurczaka od środka i od zewnątrz. Następnie przygotować nadzienie. W tym celu umyć i osuszyć owoce. Jabłka i gruszkę pokroić na mniejsze kawałki, śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Kurczaka napełnić jesiennymi owocami, polać miodem i wstawić na około 1-1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.

Wypróbuj nasze przepisy na pieczonego kurczaka, a cała rodzina z pewnością będzie zachwycona!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione