Kurczak pieczony na kilka sposobów

Kurczak pieczony z warzywami i kolendrą
Składniki:
- 1 kurczak
- 2 pęczki kolendry
- sól i pieprz
- 2 cytryny
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 duże cebule
- 2 opakowania pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
W miseczce połączyć olej, miód, sok z cytryn oraz sól, pieprz i wędzoną paprykę. Tak przygotowaną marynatą natrzeć pokrojonego na mniejsze kawałki, umytego i osuszonego kurczaka. Wstawić go na kilka godzin do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry, pomidorki koktajlowe pokroić na pół, a kolendrę umyć i osuszyć. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać go resztą zalewy, obłożyć plastrami cebuli, połówkami pomidorków koktajlowych oraz gałązkami kolendry. Piec przez 40-60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać z ryżem lub frytkami i lekką surówką.
Kurczak pieczony z czereśniami
Składniki:
- 8 udek lub skrzydełek z kurczaka
- 3 szklanki czereśni
- 6 gałązek rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
- imbir
- sól i pieprz
- olej
Udka umyć i osuszyć. Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. W miseczce połączyć czosnek, imbir, oliwę z oliwek, miód i przyprawy. Natrzeć mięso i wstawić na całą noc do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka z pozbawionymi pestek czereśniami oraz gałązkami rozmarynu. Zalać resztą marynaty i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut do zarumienienia. Podawać z pieczonymi ziemniakami, mizerią i ulubioną surówką.
Kurczak pieczony w towarzystwie batatów i moreli
Składniki:
- 1 kurczak
- 10 moreli
- 4 bataty
- 10 żółtych pomidorków koktajlowych
- 3 czerwone cebule
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 główki czosnku
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 5 goździków
- 6 ziaren pieprzu
- olej
Przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie natrzeć go przyprawami. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Warzywa umyć i osuszyć. Czerwoną cebulę pokroić w półplasterki, bataty w grubsze plastry, a pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa z kawałkami kurczaka i połówkami moreli. Całość polać miodem i skropić olejem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 70 minut. Podawać z ulubioną surówką.
Kurczak pieczony w sosie porowo-śmietanowym
Składniki:
- 1 kurczak
- 4 pory
- 400 ml słodkiej śmietany 18%
- 1 ser feta
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- olej
Pory umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju w rondelku. Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Dobrze natrzeć ziołami i przyprawami. Włożyć go do naczynia żaroodpornego, dodać duszone pory, ser feta i zalać śmietaną. Całość zapiekać 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Danie doskonale smakuje z ryżem i lekką surówką.
Kurczak pieczony z jesiennymi warzywami
Składniki:
- 1 kurczak około 2 kg
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki majeranku
- 1 gruszka
- 2 jabłka
- 6 śliwek węgierek
- 6 ząbków czosnku
- 5 łyżek miodu
- sól i pieprz
- olej
Rozmaryn posiekać, połączyć z majerankiem, pieprzem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz olejem. Wysmarować kurczaka od środka i od zewnątrz. Następnie przygotować nadzienie. W tym celu umyć i osuszyć owoce. Jabłka i gruszkę pokroić na mniejsze kawałki, śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Kurczaka napełnić jesiennymi owocami, polać miodem i wstawić na około 1-1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
Wypróbuj nasze przepisy na pieczonego kurczaka, a cała rodzina z pewnością będzie zachwycona!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|