KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
7 września 2021

Specjały kuchni greckiej, które musisz wypróbować!

Kuchnia grecka znana jest od ponad 4000 lat. Jest zdrowa, prosta, a jej dania powstają z połączenia dużej ilości warzyw oraz oliwy z oliwek, baraniny czy czosnku. Poznaj 5 tradycyjnych dań kuchni greckiej.

Grecka zupa Avgolemono

Avgolemono jest to tradycyjna grecka zupa z jajek i cytryny na bulionie. To popularne danie jest lekarstwem na przeziębienie czy kaca.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka ryżu
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • olej
  • natka pietruszki lub kolendry

Bulion zagotować, wsypać do niego ryż, a następnie gotować do miękkości. Wycisnąć sok z cytryn, wymieszać go z jajkami i zahartować gorącym bulionem. Wlać do garnka, doprawić do smaku i gotowe. Na patelni na odrobinie oleju zarumienić pokrojonego w kostkę kurczaka. Zupę podawać z kawałkami kurczaka oraz posypaną natką pietruszki lub kolendry.


Greckie kotleciki kolokithokeftedes

Kolokithokeftedes to kotleciki z cukinii, ziół i sera feta popularne w kuchni greckiej, najczęściej podawane z sosem tzatziki.

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 sera feta
  • kilka gałązek świeżych ziół (mięta, pietruszka, koper)
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Cukinie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posypać solą i odstawić na kilkanaście minut, a następnie odcisnąć nadmiar soku. Zioła, czosnek i cebulę drobno poszatkować i dodać do cukinii, a ser feta pokruszyć na mniejsze kawałki. Dodać sól, pieprz, bułkę tartą i jajka. Masę wymieszać i formować z niej małe placuszki, a następnie obtaczać je w bułce tartej i smażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor z każdej strony. Doskonale smakują podawane z sosem tzatziki.

 

Popularny grecki deser Baklawa

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 30 dag migdałów
  • 10 dag pistacji
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu

Syrop:

  • 1 szklanka miodu
  •  2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  •  3 łyżki soku z cytryny


Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały, pistacje i orzechy drobno posiekać, połączyć z przyprawami. Na blasze ułożyć kilka płatów ciasta, na nich masę orzechową, a następnie przykryć trzema płatami ciasta i posmarować masłem. I tak kilka razy. Przygotowaną w ten sposób baklavę pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Następnie piec przez kolejne 10 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorące ciasto polać wystudzonym syropem i pozostawić na całą noc, aby stało się bardziej wilgotne.

 

Mousaka

Grecka Mousaka to zapiekanka z bakłażanami, mięsem mielonym, pomidorami, żółtym serem i sosem beszamelowym, którą w zależności od regionu przygotowuje się na różne sposoby.

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 dużych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3-3,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  1. Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie osuszyć je na papierowym ręczniku i zarumienić na rozgrzanym na patelni oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym i przełożyć na talerz. Na patelni podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, a po zarumienieniu dodać do nich mięso mielone i smażyć kilka minut.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać je na patelnię wraz z koncentratem i mieszać od czasu do czasu. Farsz dusić na małym ogniu przez 20 minut pod przykryciem, doprawić do smaku i po 5 minutach zdjąć z ognia.
  3. Następnie przygotować sos beszamelowy. W tym celu rozpuścić masło, zarumienić na nim mąkę i ciągle mieszając dolewać mleko. A kiedy sos zgęstnieje przyprawić do smaku i dodać żółty ser oraz jajka.
  4. Nasmarowane olejem naczynie żaroodporne wyłożyć warstwami bakłażanów, mięsa i sosu. Wierzch posypać żółtym serem. Zapiekać przez 30 minut w 180 stopniach.

 

Souvlaki, czyli grecki gyros

To kawałki mięsa z kurczaka lub mięsa wieprzowego pieczone na ruszcie na specjalnych patykach, które mogą być podawane w placku pszennym z warzywami i sosem lub na talerzu.

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • olej

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie tortilli
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży pomidor
  • kilka listków sałaty
  •  kilka plasterków ogórka kiszonego

Na sos tzatziki:

  •  1 ogórek gruntowy
  •  2 ząbki czosnku
  • 200 g jogurtu greckiego
  •  sól i pieprz

Filety z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i oczyścić z błonek. Pokroić na długie paski, obficie posypać przyprawą i skropić olejem, a następnie nabić je na długie patyczki. Piec w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać w placku z tortilli z sosem tzatziki i warzywami.

Kuchnia grecka to czysta rozkosz dla podniebienia. Wypróbujcie koniecznie te smaki! 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione