Specjały kuchni greckiej, które musisz wypróbować!

Grecka zupa Avgolemono
Avgolemono jest to tradycyjna grecka zupa z jajek i cytryny na bulionie. To popularne danie jest lekarstwem na przeziębienie czy kaca.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu z kurczaka
- 2 cytryny
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka ryżu
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- olej
- natka pietruszki lub kolendry
Bulion zagotować, wsypać do niego ryż, a następnie gotować do miękkości. Wycisnąć sok z cytryn, wymieszać go z jajkami i zahartować gorącym bulionem. Wlać do garnka, doprawić do smaku i gotowe. Na patelni na odrobinie oleju zarumienić pokrojonego w kostkę kurczaka. Zupę podawać z kawałkami kurczaka oraz posypaną natką pietruszki lub kolendry.
Greckie kotleciki kolokithokeftedes
Kolokithokeftedes to kotleciki z cukinii, ziół i sera feta popularne w kuchni greckiej, najczęściej podawane z sosem tzatziki.
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 0,5 sera feta
- kilka gałązek świeżych ziół (mięta, pietruszka, koper)
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Cukinie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posypać solą i odstawić na kilkanaście minut, a następnie odcisnąć nadmiar soku. Zioła, czosnek i cebulę drobno poszatkować i dodać do cukinii, a ser feta pokruszyć na mniejsze kawałki. Dodać sól, pieprz, bułkę tartą i jajka. Masę wymieszać i formować z niej małe placuszki, a następnie obtaczać je w bułce tartej i smażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor z każdej strony. Doskonale smakują podawane z sosem tzatziki.
Popularny grecki deser Baklawa
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 30 dag migdałów
- 10 dag pistacji
- 10 dag orzechów włoskich
- 150 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
Syrop:
- 1 szklanka miodu
- 2 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały, pistacje i orzechy drobno posiekać, połączyć z przyprawami. Na blasze ułożyć kilka płatów ciasta, na nich masę orzechową, a następnie przykryć trzema płatami ciasta i posmarować masłem. I tak kilka razy. Przygotowaną w ten sposób baklavę pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Następnie piec przez kolejne 10 minut w 200 stopniach. Jeszcze gorące ciasto polać wystudzonym syropem i pozostawić na całą noc, aby stało się bardziej wilgotne.
Mousaka
Grecka Mousaka to zapiekanka z bakłażanami, mięsem mielonym, pomidorami, żółtym serem i sosem beszamelowym, którą w zależności od regionu przygotowuje się na różne sposoby.
Składniki:
- 3 średnie bakłażany
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 3 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 5 dużych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3-3,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 100 g żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie osuszyć je na papierowym ręczniku i zarumienić na rozgrzanym na patelni oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym i przełożyć na talerz. Na patelni podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, a po zarumienieniu dodać do nich mięso mielone i smażyć kilka minut.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać je na patelnię wraz z koncentratem i mieszać od czasu do czasu. Farsz dusić na małym ogniu przez 20 minut pod przykryciem, doprawić do smaku i po 5 minutach zdjąć z ognia.
- Następnie przygotować sos beszamelowy. W tym celu rozpuścić masło, zarumienić na nim mąkę i ciągle mieszając dolewać mleko. A kiedy sos zgęstnieje przyprawić do smaku i dodać żółty ser oraz jajka.
- Nasmarowane olejem naczynie żaroodporne wyłożyć warstwami bakłażanów, mięsa i sosu. Wierzch posypać żółtym serem. Zapiekać przez 30 minut w 180 stopniach.
Souvlaki, czyli grecki gyros
To kawałki mięsa z kurczaka lub mięsa wieprzowego pieczone na ruszcie na specjalnych patykach, które mogą być podawane w placku pszennym z warzywami i sosem lub na talerzu.
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- przyprawa gyros
- olej
Dodatkowo:
- 1 opakowanie tortilli
- 1 średnia cebula
- 1 duży pomidor
- kilka listków sałaty
- kilka plasterków ogórka kiszonego
Na sos tzatziki:
- 1 ogórek gruntowy
- 2 ząbki czosnku
- 200 g jogurtu greckiego
- sól i pieprz
Filety z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i oczyścić z błonek. Pokroić na długie paski, obficie posypać przyprawą i skropić olejem, a następnie nabić je na długie patyczki. Piec w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawać w placku z tortilli z sosem tzatziki i warzywami.
Kuchnia grecka to czysta rozkosz dla podniebienia. Wypróbujcie koniecznie te smaki!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|