KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Nietypowe pomysły na śniadania z owocami sezonowymi

Opublikowano 31.08.2020 r.
Wakacje to doskonały moment, by wykorzystać otaczające nas skarby w postaci owoców sezonowych. Doskonale jest łączyć je w codziennych posiłkach. A kto powiedział, że śniadania muszą być nudne i takie same każdego dnia? Poznaj 5 przepisów na śniadania na słodko z całego świata.

croissant

Domowy croissant z owocami

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 kostka drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 500 g masła

Dodatkowo:

  • 2-3 jajka do smarowania
  • płatki migdałów
  •  ulubione owoce sezonowe bądź np. dżem z czarnej porzeczki


Do ciepłego mleka pokruszyć kostkę drożdży i delikatnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu. Do dużej miski wsypać miskę, dodać sól, cukier, masło oraz rozczyn. Ciasto wyrobić, przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Następnie włożyć je na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, powykrawać z niego trójkąty, na każdy z nich nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwinąć. Gotowe rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Piec je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut.

 

Sycylijska drożdżowa brioszka z owocami 

brioszka

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • cynamon
  • ulubione owoce
  • lody

Ciepłe mleko połączyć z cukrem i drożdżami, a następnie odstawić na 10-15 minut. Masło roztopić, połączyć z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko, dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, przestudzone rozpuszczone masło z cukrem oraz drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy podwoi swoją objętość, zagniatać małe bułeczki i ułożyć je na posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć je ręcznikiem aż podwoją swoją objętość. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posypać cukrem i cynamonem. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 20-30 minut.

Drożdżowe brioszki na Sycylii są popularnym daniem śniadaniowym. Można je podawać w towarzystwie lodów czy owoców sezonowych.

 

Ukraińskie syrniki

Składniki:

  • 300 g twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • do podania: owoce sezonowe lub dżem

Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce. Dodać do niego jajka, cukier i mąkę. Z powstałej masy formować placuszki w dłoniach, obtaczać je w mące. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na odrobinie oleju na patelni. Następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Pyszne ukraińskie placuszki z twarogiem podane z owocami sezonowymi będą alternatywą dla codziennych i czasem już nudnych kanapek.

 

Marokańskie naleśniki msemen 

Składniki:

  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 700 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g kaszy manny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

  • owoce sezonowe i miód

Do dużej miski wsypać mąkę, kaszę, sól, drożdże i wlać letnią wodę. Ciasto wymieszać, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, nałożyć na nią odrobinę ciasta przy pomocy łyżki i rozsmarować na patelni. Smażyć kilka minut na małym ogniu z jednej strony. Osuszyć na ręczniku papierowym i gotowe. Marokańskie placuszki podawać z owocami sezonowymi, polane odrobiną miodu.

 

Dutch Baby – pieczony holenderski naleśnik

dutch baby

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • ulubione owoce, np. borówki
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli

Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni wstawić na 20 minut formę do tarty. Do miski wbić jajka i rozbełtać przy pomocy miksera. Dodać mleko, a następnie cukier, mąkę, sól, i kardamon. Miksować do połączenia składników. Wyjąć rozgrzaną formę do tarty, natłuścić ją masłem, a następnie wylać masę naleśnikową. Na wierzchu ułożyć owoce. Holenderski naleśnik Dutch Baby piec przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Doskonale smakuje na śniadanie i podwieczorek.

Ach te owocowe śniadania :-) Idealny sposób na miły poranek!

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj