Pomidorów będzie mniej

Pomidory, zwłaszcza prosto z pola, lubimy wszyscy. Wielokrotnie pisaliśmy o ich cennych właściwościach, a szczególnie o wspierającym zdrowie likopenie, czerwonym barwniku, który jest jednym z najważniejszych antyoksydantów.
Jednak producenci zwracają uwagę, że to nie jest dobry rok dla uprawy pomidorów - mówi Józef Węgrzyn, inżynier rolnik z Wielkopolski. - To jest chłodny rok, rośliny miały zbyt mało słońca, za to dużo chłodu i opadów. Spowodowało to, że patogeny rozwijają się znakomicie.
W warunkach tegorocznego lata bardzo groźna dla producentów i samych roślin okazała się alternarioza i zaraza ziemniaczana. Obydwie choroby lubią wilgoć i średnio wysokie temperatury. Ale problemem jest opłacalność - gdy zbiory są niższe niż zazwyczaj, a ceny nie są wyższe, opłacalność dramatycznie spada. W zakładach przetwórczych kilogram pomidorów kosztuje ok 40-50 groszy, na bazarkach ok. 3 złotych za ładne pomidory. Na rynku hurtowym w Broniszach pomidory gruntowe kosztują od 2 do 3 złotych.
Opłacalność produkcji jest problemem podstawowym - mówi inżynier Węgrzyn. - Gdy produkcja nie przyniesie zysku, rolnik w następnym roku nie posadzi pomidorów, a zakłady przetwórcze kupią tanią pulpę pomidorową z Ukrainy.
Korzystajmy więc z pomidorów póki są.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|