Brytfanna - niezawodne naczynie do pieczenia

Brytfanna - zalety
Niebywałą zaletą brytfanny jest fakt, że możemy przygotować posiłek w jednym naczyniu, więc gotowanie bywa w tym przypadku znacznie szybsze i prostsze. Dania przygotowywane w brytfannie sprawdzą się przede wszystkim w przypadku większych rodzin, ponieważ nie wymagają gotowania kilku składników np. w 3 garnkach. Ponadto brytfanna do pieczenia pozwala zachować cenne witaminy oraz mikroelementy podczas obróbki termicznej potraw. Jeśli planujemy zakup tego naczynia, zainwestujmy w model z pokrywką - dzięki temu nasze mięso będzie idealnie wypieczone, a z drugiej strony soczyste i delikatne w środku. To naczynie świetnie sprawdzi się także podczas pieczenia pasztetu i różnego rodzaju zapiekanek.
Przyjęło się, że brytfanna do piekarnika powinna być wykonana z żaroodpornego szkła. Taki model nie tylko charakteryzuje się najlepszą ceną, lecz przede wszystkim jest najbardziej uniwersalny. W naczyniu ze szkła możemy bowiem bez trudu przygotować najróżniejsze potrawy w piekarniku, a następnie podgrzać je w zwykłej mikrofalówce.
Materiał wykonania
Dostępne na rynku brytfanny są wykonane z przeróżnych materiałów i są pokryte różnymi powłokami. Okazuje się, że każdy rodzaj ma swoje wady i zalety.
Brytfanna aluminiowa jest lekka, dobrze przewodzi ciepło i pozwala na oszczędność energii w kuchni. Co więcej, taka gęsiarka jest wyposażona w specjalną powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw. Warto jednak pamiętać o tym, że jej obecność wymusza na nas stosowanie przyborów kuchennych wykonanych m.in. z silikonu, plastiku lub nylonu, a wszystko po to, aby jej nie uszkodzić.
O wiele bardziej popularnym materiałem wykonania jest stal nierdzewna. Stalowa brytfanna do pieczenia jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, a nawet odkształcenia. Te modele są higieniczne i nie boją się wysokich temperatur. Często znajdziemy je w zestawie z rusztem.
Brytfanna żeliwna to wręcz klasyczny model wśród tego typu naczyń. Dlaczego? Ponieważ okazuje się, że naczynia żeliwne są niezwykle wytrzymałe i praktycznie niezniszczalne. Rozprowadzają ciepło równomiernie, a następnie długo je utrzymują. Modele te są jednak ciężkie i zazwyczaj charakteryzują się wysoką ceną.
Aluminiowe brytfanny są lżejsze od ich żeliwnych odpowiedników i szybciej się nagrzewają. Warto dodać, że emalia nie wydziela szkodliwych dla zdrowia substancji i jest nieszkodliwa w bezpośrednim kontakcie z żywnością.
Naczynie z pokrywką czy bez?
Przed zakupem brytfanny warto zastanowić się, jaki potrawy będziemy w niej przygotowywać najczęściej. Jeśli będą to przede wszystkim dania, które wymagają ciągłego obiegu pary wodnej i długiego duszenia na małym ogniu - zainwestujmy w model z pokrywką. Jeżeli planujemy wykorzystywać brytfannę do pieczenia potraw np. z chrupiącą skórką lub przygotowywania słodkich wypieków, wybierzmy naczynie bez pokrywki.
Brytfanna do pieczenia to niezawodne naczynie, które powinno znaleźć się w każdej kuchni. Ta wielofunkcyjna gęsiarka sprawdzi się przede wszystkim podczas przyrządzania potraw na co dzień. Jednak możemy przygotować w niej także dania na specjalne okazje, takie jak uroczysty obiad w gronie rodziny.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|