KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
28 sierpnia 2020

Brytfanna - niezawodne naczynie do pieczenia

Brytfanna to niezawodne naczynie wykorzystywane zarówno do przygotowywania dań wieloskładnikowych, jak i do pieczenia ciast i chleba. Na rynku bez problemu znajdziemy mnóstwo modeli wykonanych z różnego rodzaju materiałów, a także w różnych kształtach, kolorach i wielkościach. Jednak wiele osób zadaje sobie pytanie, jakie naczynie wybrać, aby jak najlepiej sprawdziło się w naszej kuchni - odpowiedź znajdziecie w naszym tekście.

 

Brytfanna - zalety 

Niebywałą zaletą brytfanny jest fakt, że możemy przygotować posiłek w jednym naczyniu, więc gotowanie bywa w tym przypadku znacznie szybsze i prostsze. Dania przygotowywane w brytfannie sprawdzą się przede wszystkim w przypadku większych rodzin, ponieważ nie wymagają gotowania kilku składników np. w 3 garnkach. Ponadto brytfanna do pieczenia pozwala zachować cenne witaminy oraz mikroelementy podczas obróbki termicznej potraw. Jeśli planujemy zakup tego naczynia, zainwestujmy w model z pokrywką - dzięki temu nasze mięso będzie idealnie wypieczone, a z drugiej strony soczyste i delikatne w środku. To naczynie świetnie sprawdzi się także podczas pieczenia pasztetu i różnego rodzaju zapiekanek. 

Przyjęło się, że brytfanna do piekarnika powinna być wykonana z żaroodpornego szkła. Taki model nie tylko charakteryzuje się najlepszą ceną, lecz przede wszystkim jest najbardziej uniwersalny. W naczyniu ze szkła możemy bowiem bez trudu przygotować najróżniejsze potrawy w piekarniku, a następnie podgrzać je w zwykłej mikrofalówce. 

Materiał wykonania 

Dostępne na rynku brytfanny są wykonane z przeróżnych materiałów i są pokryte różnymi powłokami. Okazuje się, że każdy rodzaj ma swoje wady i zalety. 

Brytfanna aluminiowa jest lekka, dobrze przewodzi ciepło i pozwala na oszczędność energii w kuchni. Co więcej, taka gęsiarka jest wyposażona w specjalną powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw. Warto jednak pamiętać o tym, że jej obecność wymusza na nas stosowanie przyborów kuchennych wykonanych m.in. z silikonu, plastiku lub nylonu, a wszystko po to, aby jej nie uszkodzić. 

O wiele bardziej popularnym materiałem wykonania jest stal nierdzewna. Stalowa brytfanna do pieczenia jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, a nawet odkształcenia. Te modele są higieniczne i nie boją się wysokich temperatur. Często znajdziemy je w zestawie z rusztem. 


Brytfanna żeliwna to wręcz klasyczny model wśród tego typu naczyń. Dlaczego? Ponieważ okazuje się, że naczynia żeliwne są niezwykle wytrzymałe i praktycznie niezniszczalne. Rozprowadzają ciepło równomiernie, a następnie długo je utrzymują. Modele te są jednak ciężkie i zazwyczaj charakteryzują się wysoką ceną. 

Aluminiowe brytfanny są lżejsze od ich żeliwnych odpowiedników i szybciej się nagrzewają. Warto dodać, że emalia nie wydziela szkodliwych dla zdrowia substancji i jest nieszkodliwa w bezpośrednim kontakcie z żywnością. 

Naczynie z pokrywką czy bez? 

Przed zakupem brytfanny warto zastanowić się, jaki potrawy będziemy w niej przygotowywać najczęściej. Jeśli będą to przede wszystkim dania, które wymagają ciągłego obiegu pary wodnej i długiego duszenia na małym ogniu - zainwestujmy w model z pokrywką. Jeżeli planujemy wykorzystywać brytfannę do pieczenia potraw np. z chrupiącą skórką lub przygotowywania słodkich wypieków, wybierzmy naczynie bez pokrywki. 

Brytfanna do pieczenia to niezawodne naczynie, które powinno znaleźć się w każdej kuchni. Ta wielofunkcyjna gęsiarka sprawdzi się przede wszystkim podczas przyrządzania potraw na co dzień. Jednak możemy przygotować w niej także dania na specjalne okazje, takie jak uroczysty obiad w gronie rodziny. 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione