Jaka sytuacja na rynku strusi?
Opublikowano 31.08.2020 r.
Rynek strusi nie poddał się pandemii koronawirusa. Najwięksi hodowcy pozostali na rynku, zrezygnowali jedynie najmniejsi. Aktualnie trwa wykluwanie piskląt w gospodarstwach i ubój żywca w zakładach.
W tym roku ze względy na zawirowania pogodowe, strusie od końca czerwca do połowy lipca nie chciały się nieść. Jaja udało się ponownie pozyskać dopiero pod koniec lipca. Teraz rozpoczęło się wykluwanie strusi – potrwa do końca września. Pisklęta są także przywożone z Belgii. Za jedno pisklę trzeba zapłacić 216 zł. Rok temu był to koszt 230 zł.
Równocześnie trwa ubój strusi w zakładach. Żywiec w punktach skupu kosztuje teraz średnio 11 zł/kg. Świeże mięso jest wysyłane do Belgii i Niemiec. Z kolei do Szwajcarii, która do tej pory była naszym dużym odbiorcom, trafia tylko mrożona strusina i ze względu na problemy związane z pandemią w znacznie mniejszych ilościach.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|