KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Czas na jabłka! Polecamy doskonałe przepisy!

Opublikowano 28.09.2020 r.
Polskie jabłka to pełna witamin skarbnica dobroci w różnych smakach. Warto wykorzystywać te pyszne jesienne owoce w codziennych posiłkach. Przygotowaliśmy dla Was 4 dania z jabłkami na słodko i wytrawnie. Które z nich najbardziej przypadnie Ci do gustu?

kruche ciasto z jabłkami

Kruche ciasto z jabłkami

Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 0,25 szklanki cukru
- 4 jajka
- 250 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe:
- 3 szklanki startych jabłek
- 1/2 szklanki żurawiny
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych

Składniki na masę budyniową:
- 1 litr mleka
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- ekstrakt z pomarańczy
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę:
- 150 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Składniki na ciasto włożyć do miski, połączyć i zagnieść. A następnie ciastem wylepić spód blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

W rondlu zarumienić wiórki kokosowe, a następnie dodać do nich starte jabłka i namoczoną wcześniej żurawinę. Nałożyć na podpieczony spód ciasta i przygotować budyń. W tym celu zagotować mleko, dodać do niego cukier i mąkę. Mieszać aż do zgęstnienia. Zestawić z ognia, wbić jajka, dodać aromat oraz jogurt naturalny i całość wymieszać na jednolitą masę. Budyń wyłożyć jako kolejną warstwę ciasta. A wierzch posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Placek piec około 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

 

Szarlotka z chmurką

szarlotka z chmurką

Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na piankę:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kisiel truskawkowy

Dodatkowo:
- 400 g jabłek
- 2 łyżki mąki

W misce połączyć miękkie masło z cukrem, jajkami, mąką, mlekiem i proszkiem do pieczenia i zmiksować. Ciasto przelać na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na cieście położyć starte na tarce i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka i posypać je mąką. Następnie ubić białka z cukrem na sztywno, dodać kisiel i zmiksować do połączenia. Pianę wylać na owoce, a ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.

 

Udka z kurczaka pod jabłkową pierzynką

Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 2 czerwone cebule
- 4 jabłka
- 1 szklanka piwa
- 3 łyżki miodu
- sól i pieprz
- cynamon
- olej

Cebulę obrać i drobno poszatkować. Zeszklić na odrobinie oleju, a następnie umyć, osuszyć i obrać ze skórki jabłka, pokroić  i dodać je do cebuli. Przesmażyć, zalać piwem i dusić aż do całkowitego wyparowania płynu. Na koniec przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i miodem. Udka umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Przyprawić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć jabłkami. Wstawić na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

 

Pulpeciki w sosie pomidorowo-jabłkowym

Składniki na pulpeciki:
- 200 g mięsa mielonego z indyka
- 5 ząbków czosnku
- 1 szklanka bułki tartej
- 4 jajka
- bazylia
- oregano
- sól i pieprz

Składniki na sos:
- 6 dużych jabłek
- 3 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- 3 szklanki soku pomidorowego
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- tymianek
- bazylia
- słodka papryka mielona
- sól i pieprz
- olej


Mięso mielone włożyć do miski, dodać przyprawy, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wbić jajka. Dobrze wyrobić do połączenia wszystkich składników, a następnie formować maleńkie kuleczki. Gotować je około 10 minut w osolonym wrzątku i wyjąć na talerz.

Następnie przygotować sos. Obraną cebulę drobno pokroić i zeszklić w rondelku na odrobinie oliwy. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a następnie podsmażyć je z cebulą. Do rondelka wlać sos pomidorowy, dodać koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Gotować kilkanaście minut na wolnym ogniu, a na koniec wrzucić wcześniej przygotowane pulpeciki. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami oraz z surówką z białej kapusty.

Polskie jabłka to jest to! 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO