Czas na jabłka! Polecamy doskonałe przepisy!

Kruche ciasto z jabłkami
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 0,25 szklanki cukru
- 4 jajka
- 250 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
- 3 szklanki startych jabłek
- 1/2 szklanki żurawiny
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Składniki na masę budyniową:
- 1 litr mleka
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- ekstrakt z pomarańczy
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
- 150 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Składniki na ciasto włożyć do miski, połączyć i zagnieść. A następnie ciastem wylepić spód blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
W rondlu zarumienić wiórki kokosowe, a następnie dodać do nich starte jabłka i namoczoną wcześniej żurawinę. Nałożyć na podpieczony spód ciasta i przygotować budyń. W tym celu zagotować mleko, dodać do niego cukier i mąkę. Mieszać aż do zgęstnienia. Zestawić z ognia, wbić jajka, dodać aromat oraz jogurt naturalny i całość wymieszać na jednolitą masę. Budyń wyłożyć jako kolejną warstwę ciasta. A wierzch posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Placek piec około 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Szarlotka z chmurką
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kisiel truskawkowy
Dodatkowo:
- 400 g jabłek
- 2 łyżki mąki
W misce połączyć miękkie masło z cukrem, jajkami, mąką, mlekiem i proszkiem do pieczenia i zmiksować. Ciasto przelać na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na cieście położyć starte na tarce i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka i posypać je mąką. Następnie ubić białka z cukrem na sztywno, dodać kisiel i zmiksować do połączenia. Pianę wylać na owoce, a ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.
Udka z kurczaka pod jabłkową pierzynką
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 2 czerwone cebule
- 4 jabłka
- 1 szklanka piwa
- 3 łyżki miodu
- sól i pieprz
- cynamon
- olej
Cebulę obrać i drobno poszatkować. Zeszklić na odrobinie oleju, a następnie umyć, osuszyć i obrać ze skórki jabłka, pokroić i dodać je do cebuli. Przesmażyć, zalać piwem i dusić aż do całkowitego wyparowania płynu. Na koniec przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i miodem. Udka umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Przyprawić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć jabłkami. Wstawić na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Pulpeciki w sosie pomidorowo-jabłkowym
Składniki na pulpeciki:
- 200 g mięsa mielonego z indyka
- 5 ząbków czosnku
- 1 szklanka bułki tartej
- 4 jajka
- bazylia
- oregano
- sól i pieprz
Składniki na sos:
- 6 dużych jabłek
- 3 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- 3 szklanki soku pomidorowego
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- tymianek
- bazylia
- słodka papryka mielona
- sól i pieprz
- olej
Mięso mielone włożyć do miski, dodać przyprawy, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wbić jajka. Dobrze wyrobić do połączenia wszystkich składników, a następnie formować maleńkie kuleczki. Gotować je około 10 minut w osolonym wrzątku i wyjąć na talerz.
Następnie przygotować sos. Obraną cebulę drobno pokroić i zeszklić w rondelku na odrobinie oliwy. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a następnie podsmażyć je z cebulą. Do rondelka wlać sos pomidorowy, dodać koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Gotować kilkanaście minut na wolnym ogniu, a na koniec wrzucić wcześniej przygotowane pulpeciki. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami oraz z surówką z białej kapusty.
Polskie jabłka to jest to!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|