Wapnowanie przyda się prawie wszędzie

Podstawowym warunkiem prawidłowego wzrostu i rozwoju buraka cukrowego jest optymalny odczyn gleby, który mieści się w przedziale pH 6,0-7,0, zależnym od kategorii agronomicznej gleby - informuje Doradztwo Rolnicze Pfeifer & Langen Polska.
Na stanowisku z glebą średnią, na której najczęściej uprawiane są buraki przy odczynie poniżej 6,5 nie będzie w pełni wykorzystany fosfor a powyżej pH 7,0 nastąpi anatgonizm między wapniem a magnezem oraz wapniem i potasem. Na glebie lekkiej optymalne pH mieści się w zakresie 6-6,5.
Burak cukrowy jest rośliną bardzo wrażliwą na niski gleby szczególnie, gdy wartości pH są poniżej 5,5, gdyż wtedy ujawnia się bardzo toksyczne działanie glinu i rośliny nie są w stanie wytworzyć dostatecznej masy liści w właściwym czasie czyli na przełomie czerwca i lipca, co jest podstawowym warunkiem uzyskania wysokich plonów korzeni.
Większość gleb w Polsce ma odczyn kwaśny, dlatego wapnowanie - wapnem z cukrowni lub każdym innym ma ogromne znaczenie.
Najważniejsze efekty oddziaływania wapna nawozowego na glebę to:
- neutralizacja toksycznego glinu, manganu, żelaza
- przyspieszenie rozkładu w glebie resztek pożniwnych z przedplonu
- mineralizacja azotu organicznego oraz nitryfikacja, proces ten wymaga odczynu co najmniej obojętnego - powstałe azotany przyśpieszają wzrost rośliny co wpływa na zwiększenie plonów korzeni
- uwalnianie z materii organicznej zasobów składników mineralnych dostępnych dla rośliny.
Najskuteczniejsze wapnowanie należy wykonać jesienią.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|