KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Roślinne "mięso" i roślinne "jaja"?

Opublikowano 12.09.2020 r.
Żyjemy w czasie, gdy wielu ekspertów zwraca uwagę na potrzebę ograniczenia produkcji zwierzęcej. Informacje o stekach z soi przestają nas dziwić, a teraz okazuje się, że możliwy jest także roślinny zamiennik jaj. 

Krajowa Izba Drobiu i Pasz poinformowała, że amerykańska firma Eat Just (dawniej JUST) produkująca płynny roślinny zamiennik jaj konsumpcyjnych pod nazwą Just Egg - powstały na bazie izolatu białka fasoli mung – podbija amerykański rynek. Zasięg sprzedaży detalicznej produktu JUST EGG ma niebawem zostać rozszerzony do 17 tysięcy sklepów w USA, co oznacza 40 proc. wzrost zasięgu sprzedaży na rynku detalicznym. 

JUST EGG obecnie  dystrybuowany jest w wielu  popularnych sieciach w USA jak: Walmart, Kroger czy Whole Foods Market. Produkt cieszy się także dużym  zainteresowaniem restauracji szybkiej obsługi oraz innych punktów gastronomicznych, jak kampusy  uniwersyteckie, szpitale, kawiarnie. Na początku 2020 roku Eat Just obniżył cenę swojego produktu o 35  proc., czyniąc go bardziej konkurencyjnym cenowo wobec tradycyjnego produktu pochodzenia zwierzęcego - zwraca uwagę KIPDiP.
Jak zwraca uwagę izba, firma JUST pozyskała już partnerów do współpracy poza Stanami Zjednoczonymi, jak chociażby w Hongkongu, w Chinach czy w Europie. W 2018 roku JUST zawarł porozumienie z włoską Grupą  Eurovo a w roku 2019 z niemieckim gigantem mięsnym PHW Group. Planowo produkt ma pojawić się w Europie w tym roku. 

W naszych, polskich sklepach także już można znaleźć roślinne odpowiedniki jaj - często opakowane tak jak jaja, ale z wegańską zawartością. Takie zamienniki mogą być wykorzystywane na przykład do wypieków.

Pozostaje jeszcze pytanie: czy takie roślinne zamienniki produktów zwierzęcych są dla naszego zdrowia korzystne?

Źródło: KIPDIP

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO