Roślinne "mięso" i roślinne "jaja"?

Krajowa Izba Drobiu i Pasz poinformowała, że amerykańska firma Eat Just (dawniej JUST) produkująca płynny roślinny zamiennik jaj konsumpcyjnych pod nazwą Just Egg - powstały na bazie izolatu białka fasoli mung – podbija amerykański rynek. Zasięg sprzedaży detalicznej produktu JUST EGG ma niebawem zostać rozszerzony do 17 tysięcy sklepów w USA, co oznacza 40 proc. wzrost zasięgu sprzedaży na rynku detalicznym.
JUST EGG obecnie dystrybuowany jest w wielu popularnych sieciach w USA jak: Walmart, Kroger czy Whole Foods Market. Produkt cieszy się także dużym zainteresowaniem restauracji szybkiej obsługi oraz innych punktów gastronomicznych, jak kampusy uniwersyteckie, szpitale, kawiarnie. Na początku 2020 roku Eat Just obniżył cenę swojego produktu o 35 proc., czyniąc go bardziej konkurencyjnym cenowo wobec tradycyjnego produktu pochodzenia zwierzęcego - zwraca uwagę KIPDiP.
Jak zwraca uwagę izba, firma JUST pozyskała już partnerów do współpracy poza Stanami Zjednoczonymi, jak chociażby w Hongkongu, w Chinach czy w Europie. W 2018 roku JUST zawarł porozumienie z włoską Grupą Eurovo a w roku 2019 z niemieckim gigantem mięsnym PHW Group. Planowo produkt ma pojawić się w Europie w tym roku.
W naszych, polskich sklepach także już można znaleźć roślinne odpowiedniki jaj - często opakowane tak jak jaja, ale z wegańską zawartością. Takie zamienniki mogą być wykorzystywane na przykład do wypieków.
Pozostaje jeszcze pytanie: czy takie roślinne zamienniki produktów zwierzęcych są dla naszego zdrowia korzystne?
Źródło: KIPDIP
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|