KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
20 września 2020

Czas na domowe przetwory z jarzębiny - sprawdzone przepisy!

Wrzesień – to bogactwo owoców nie tylko ogrodowych, lecz i dziko rosnących. W czerwono- pomarańczowe korale przystroił się już jarząb pospolity – krzew lub drzewo powszechnie nazywane jarzębiną. Dorodne owoce są ozdobą jesiennego krajobrazu, przykuwają wzrok i zachęcają, aby je wykorzystać do bukietów, stroików czy domowych przetworów.

Jarzębinowe frykasy mają oryginalny smak, którym można zaskoczyć biesiadników. Mogą być bazą do domowych alkoholi, luksusowym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędliny, sosów, sałatek, surówek czy deski serów. W wypiekach zastąpią rodzynki, posłużą też do dekoracji potraw.

Dżemikowe trio

Składniki:

  • 1 kilogram oczyszczonych z szypułek owoców jarzębiny,
  • obrane i pokrojone jabłka (1/2 kg) oraz gruszki (2-3 szt.),
  • ok. 3/4 kg cukru,
  • ew. cynamon i goździki do smaku

 

Sposób przygotowania: wrzucić jarzębinę do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować do momentu, aż zacznie pękać; dosypać cukier i podgrzewać do jego rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając; dodać jabłka i gruszki; smażyć dopóki owoce całkiem się nie rozpadną; gorącą masę przełożyć do wyparzonych słoików; po zakręceniu odstawić do góry dnem; przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu; dżem jest idealny do naleśników, serów kozich i krowich, placuszków oraz – zwyczajnie – na bułę z masłem.

 

Wyborny jarzębiak z cytryną

Składniki:

  • 5 szklanek owoców jarzębiny,
  • 2 szklanki spirytusu,
  • 2 szklanki przegotowanej wody,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej,
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania: dobrze przemarznięte owoce jarzębiny sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć; wrzucić do słoja, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę; spirytus rozcieńczyć z wodą i zalać nim owoce, odstawić w ciepłe miejsce; po 3 tygodniach przefiltrować i rozlać do butelek; trzymać przez pół roku w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

 

Marynowany duet

Składniki:

  • małe ogórki,
  • dojrzała jarzębina,
  • cebula,
  • gorczyca;

zalewa:

  • 4 szklanki zimnej wody,
  • 1 szklanka octu 10-procentowego,
  • 1 czubata łyżka soli,
  • 5 czubatych łyżek cukru,
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe

 

Sposób przygotowania: ogórki umyć i oczyścić; cebulę obrać i pokroić na grube plastry; sparzoną jarzębinę ułożyć na dnie słoika, następnie ogórki, gruby plaster cebuli i na wierzch ponownie jarzębinę; wsypać 1 łyżeczkę (na słoik) gorczycy; składniki na zalewę zagotować; gorącym płynem zalać słoiki i zakręcić; pasteryzować ok. 5 minut od zawrzenia; wyjąć i odstawić do góry dnem, aż wystygną; w ten sposób zakonserwowana jarzębina doskonale nadaje się do dekoracji potraw oraz jako dodatek do sałatek.

 

Keczup inaczej

Składniki:

  • 1 kubek jarzębiny,
  • szczypta soli,
  • 2 żółte cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • ½ kubka cukru lub miodu,
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • 100 ml octu jabłkowego

Sposób przygotowania: wodę, jarzębinę i sól wymieszać w garnku i zagotować; owoce odcedzić; cebulę i czosnek posiekać i wrzucić na masło rozgrzane w garnku z grubym dnem; dodać cukier (ew. miód) i tymianek; podsmażyć; wsypać jarzębinę i wlać ocet; gotować 10 minut; zblendować, zamknąć w wysterylizowanych butelkach; przechowywany w lodówce zachowuje swoje właściwości przez miesiąc; idealnie pasuje do warzyw korzeniowych, fasoli i dziczyzny, jest doskonałym dodatkiem do mięs i serów.

 

Konfitura z jarzębiny

Składniki:

  • 1 kg owoców jarzębiny;
  • 1,5 kg cukru,
  • 1,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania: rozpuścić cukier w gorącej wodzie, powstałym syropem zalać jarzębinę; następnego dnia zagotować; odstawić na kilkanaście minut; powtórzyć tę czynność kilkakrotnie, za każdym razem zbierać tworzącą się pianę; gdy owoce staną się szkliste, odstawić na 20 godzin, doprowadzić do wrzenia i przełożyć do słoików, zakręcić; kilka minut pasteryzować.

 

Ekskluzywna sałatka

Składniki:

  • 4 buraki,
  • 1 czerwona cebula,
  • ½ szklanki czarnych oliwek,
  • kilka kaparów,
  • 2 łyżki konfitury z jarzębiny,
  • 2 łyżeczki sosu tatarskiego,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki świeżego oregano,
  • 1 pęczek zielonego koperku

 

Sposób przygotowania: buraki ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie do miękkości; wystudzić, obrać i posiekać w sporą kostkę; oliwki pokroić na kawałeczki (ok. 10 odłożyć do dekoracji); dodać pokrojone kapary i jarzębinę; posiekać drobno oregano i koperek (kilka listków zostawić do ozdobienia); dolać sos tatarski i wsypać przyprawy; dokładnie wymieszać; przełożyć do ładnej miseczki, udekorować i wstawić do lodówki na ½ godziny, aby smaki się połączyły; podawać z bagietką lub domowym chlebem.

Spożytkujmy ten dar jesieni. Pamiętajmy jednak, by owoce jarzębiny zbierać z drzew rosnących z dala od dróg i zakładów przemysłowych.

 

Edyta Pijanowska-Jadczyk

ŁODR w Bratoszewicach

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione