Tysiące ton mięsa jadą do Polski

W drugim kwartale 2020 roku do zakładów przetwórczych w samym tylko województwie kujawsko-pomorskim przyjechało z zagranicy prawie 10 tysięcy ton mięsa.
O tej sprawie alarmuje Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza.
Ogromne ilości mięsa sprowadzone są z zagranicy. Nim skusisz się na promocję w ,,stodole" sprawdź na etykiecie pochodzenie mięsa - zachęca izba rolnicza.
Izba otrzymała dane otrzymane z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dotyczące zestawień zgłoszeń o przybyciu mięsa wieprzowego do zakładów mięsnych znajdujących się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej.
Jak się okazuje, tylko w ciągu drugiego kwartału do zakładów mięsnych w woj. kujawsko-pomorskim przyjechało dokładnie 9736,1 ton mięsa z zagranicy. Najczęściej mięso przywożone jest z następujących krajów: Dania, Holandia, Wielka Brytania, Belgia, Francja, Hiszpania, Niemcy, a nawet... Węgry. Biorąc pod uwagę, że kujawsko-pomorskie jest jednym z najmniejszych województw, łatwo sobie wyobrazić jak wiele mięsa jest importowane do Polski.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|