Jak przyrządzić leśne grzyby?

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i leśnymi grzybami
Składniki:
- 400 g makaronu
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 350 g leśnych grzybów
- 1 duża czerwona cebula
- 2 papryki
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera
- 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki bądź kolendry
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Fileta umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pozbawić błonek. Pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i podsmażyć na drobinie oleju rozgrzanym na patelni. Na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a kiedy się zeszkli dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby i podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Makaron wyłożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, na to wyłożyć podsmażony filet kurczaka oraz warzywa z sosem pomidorowym. Na wierzch zetrzeć ser, dodać pokrojone w plastry kawałki pomidora. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Przed podaniem posypać poszatkowaną natką pietruszki bądź kolendry.
Klopsiki zapiekane z leśnymi grzybami w sosie porowym
Składniki na klopsiki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 mała cebula
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
Składniki na farsz:
- 400 g kiszonej kapusty
- 300 g leśnych grzybów
- 5 dużych ogórków kiszonych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
- olej
Składniki na sos:
- 2 białe części pora
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- sól i pieprz
- olej
- Mięso mielone przełożyć do miski, dodać drobno poszatkowaną cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawić. Dobrze wymieszać i z powstałej masy uformować małe klopsiki. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Leśne grzyby oczyścić i pokroić w plasterki a cebulę i czosnek w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę, a następnie dodać leśne grzyby. Smażyć aż woda odparuje, a na końcu dodać kapustę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć jeszcze 15 minut.
- Na koniec przygotować sos. W tym celu por umyć i pokroić w półtalarki, a następnie zeszklić na patelni. Dodać masło i mąkę, zalać mlekiem aż masa zgęstnieje, a na koniec doprawić do smaku.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć farsz i klopsiki. Całość zalać sosem i piec przez 35 minut w 200 stopniach. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.
Tarta ze szpinakiem i kurkami
Składniki na ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 400 g kurek
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
Składniki na sos:
- 2 jajka
- 0,5 opakowania śmietany
- 100 g żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- olej
- Do miski wsypać mąkę, dodać masło, śmietanę, żółtko, jajko i sól. Zagnieść ciasto, a następnie wylepić nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, obciążyć porcelanowymi kuleczkami i piec przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki, a następnie całość podsmażyć jeszcze kilka minut.
- Jajka rozkłócić, dodać śmietanę, starty ser i przyprawy. Na podpieczone kruche ciasto wyłożyć szpinak i kurki. Całość zalać sosem i piec jeszcze około 30 minut. Tarta doskonale smakuje podana z rukolą i sosem malinowym.
Potrawka z kurczaka i leśnych grzybów
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 250 g leśnych grzybów
- 2 duże cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 ser topiony z ziołami
- 1 śmietana 18%
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej
Filet z kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą gyros i podsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć na talerz, a na tym samym oleju podsmażyć drobno poszatkowaną cebulę. Dodać do niej oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki leśne grzyby. Doprawić solą i pieprzem i smażyć kilkanaście minut. Następnie dodać oczyszczone z gniazd nasiennych, umyte i pokrojone w kostkę papryki. Smażyć kilka minut, doprawić, zalać 1 szklanką wody, dodać ser topiony i śmietanę. Gotować aż płyn się zredukuje, a kiedy sos się zagęści podawać z kaszą lub ryżem.
Calzone z leśnymi grzybami
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 opakowanie drożdży w proszku
- 0,5 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 2 wiejskie kiełbasy
- 400 g leśnych grzybów
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 10 plasterków żółtego sera
- Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko, drożdże, cukier, sól oraz olej i zagnieść ciasto. Miskę przykryć ręcznikiem i odstawić na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Drobno poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy. Podsmażyć kilka minut.
- Ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować i przy pomocy szklanki wykrawać krążki. Położyć na nich żółty ser i farsz, a następnie zlepić podobnie jak pierożki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Doskonale smakują na gorąco i na zimno.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|