Mięso z rzepaku?

Co to oznacza w praktyce? Że być może już niedługo będziemy jadać nie tylko zastępujące prawdziwe mięso kotlety sojowe, ale także i rzepakowe.
Na swojej stronie przedstawiciele firmy przekonują, że nie nakarmimy ludzkości produktami zwierzęcymi, a hodowla zwierząt ma negatywny wpływ na środowisko.
Na Ziemi zabraknie gleb nadających się na pastwiska i do produkcji paszy. Już dziś wykorzystujemy w tych celach 60 proc gruntów rolnych. Ponad to produkcja mięsa jest dużym marnotrawstwem kalorii: potrzeba ponad 4 kg ziarna, by uzyskać 1 kg wieprzowiny, i ponad 7 kg ziarna, by otrzymać 1 kg wołowiny - czytamy na stronie firmy. - Hodowla zwierząt powoduje większą emisję gazów cieplarnianych niż transport, prowadzi do zanieczyszczenia wód (ścieki z chlewni, obór) i degradacji gleby (pustynnienie nadmiernie obciążonych pastwisk i pól). Wywołuje także potrzebę stałego stosowania antybiotyków, których zużycie kilkakrotnie przewyższa to wykorzystywane dla ochrony populacji ludzkiej.
Nie da się ukryć, że forsowanie białka roślinnego jest teraz w modzie. Nasiona rzepaku zawierają ok. 20 proc. białka o wysokich wartościach odżywczych. Dotychczas nie było ono jednak wykorzystywane jako składnik żywności. Technologia NapiFeryn BioTech umożliwia odzyskanie całości białka zawartego w nasionach, co czyni ją unikatową w skali świata.
Polskiej firmie życzmy więc sukcesów, a sobie - możliwości wyboru także tego, co może znaleźć się na naszych talerzach.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|