KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Domowe przetwory z papryki - idealne na zimę

Opublikowano 02.10.2020 r.
Papryka to pyszne warzywo sezonowe, które jest skarbnicą witamin i związków mineralnych. Jej niezwykły smak warto zamknąć w przetworach, które doskonale sprawdzą się w zimowej diecie. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów na przetwory z papryki.

Grillowana ziołowa papryka w oliwie do słoików

Składniki:

  • 20 sztuk czerwonej papryki
  • 6 łyżeczek oregano
  • 6 łyżeczek bazylii
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2-3 butelki oliwy z oliwek
  • 10 łyżek soli
  • słoiki

Paprykę pokroić w mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne, umyć i osuszyć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obficie posypać ziołami i solą oraz skropić oliwą. Naczynie wstawić do piekarnika i grillować do zbrązowienia skórki. Grillowane kawałki papryki układać w małych słoikach. Zalać je gorącą oliwą, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Słoiki przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. A po zjedzeniu aromatycznej papryki ziołową oliwę można wykorzystać jako dodatek do sałatek.

 

Sałatka z papryką do słoików na zimę

Składniki:

  • 5 kg ogórków
  • 12 czerwonych papryk
  • 12 cebul
  • 10 ząbków czosnku
  • 7 średnich marchewek

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki octu
  • 3 łyżeczki soli
  • 15 ziaren ziela angielskiego

Umyte, osuszone i obrane ze skórki ogórki i marchewkę zetrzeć na tarce na plasterki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie maski, a obraną cebulę w półplasterki. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko wymieszać. W garnku zagotować składniki na zalewę, jeszcze gorącą zalać sałatkę warzywną i pozostawić na 2-3 godziny. A następnie sałatkę wraz z zalewą przełożyć do słoików. Słoiki pasteryzować 15 minut, a po przestygnięciu przenieść do piwnicy.

 

Papryka marynowana w miodzie

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki
  • 1,5 szklanki octu
  • 2,5 litra wody
  • 8 łyżek miodu
  • 1,5 łyżki soli
  • 6 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku do każdego słoika


Paprykę pokroić, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i ciasno ułożyć we wcześniej wyparzonych wrzątkiem słoikach. Do każdego dodać ząbek czosnku. Pozostałe składniki zagotować w garnku razem z przyprawami i jeszcze gorącą zalewą zalać słoiczki. Zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Przestudzone ustawić w spiżarni.

 

Sałatka paprykowo-cukiniowa z curry

Składniki:

  • 4 kg cukinii
  • 3,5 kg czerwonej papryki
  • 5 dużych cebul
  • nać z 3 selerów
  • 3 łyżki kurkumy
  • 1,5 łyżeczki curry
  • słoiki

Zalewa:

  • 3 szklanki octu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 3 szklanki cukru

Składniki na zalewę zagotować i odstawić do przestygnięcia. Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i miąższ, pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, umyć i osuszyć, a następnie pokroić w kostkę. Obraną ze skórki cebulę pokroić w półplasterki. Umytą i osuszoną nać selera drobno poszatkować. Wszystkie warzywa wrzucić do miski, dodać curry i kurkumę i dokładnie wymieszać. Zalać przestudzoną zalewą i odstawić na 14 godzin. Sałatkę włożyć do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

 

Papryka w słoikach po chorwacku

Składniki:

  • 6 kg czerwonej papryki
  • 4-5 słoików musztardy
  • 2 szklanki oleju

Zalewa:

  • 4 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki soli
  • 8 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 12 liści laurowych

Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paski. W garnku zagotować zalewę, wrzucić do niej paprykę i gotować przez 5 minut. Następnie przecedzić paprykę z przyprawami i zalać zimną wodą. Musztardę połączyć z olejem, papryką i przyprawami. Nakładać do czystych i suchych słoików. Zakręcić i pasteryzować 10 minut.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO