Rzeźnie rolnicze - wszystko, co każdy rolnik powinien wiedzieć

Celem wydania przepisów tego rozporządzenia było:
- Umożliwienie podmiotom produkującym żywność na małą skalę na lokalny rynek, w ramach rolniczego handlu detalicznego lub działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, pozyskiwania mięsa z własnych zwierząt do produkcji żywności na uproszczonych zasadach,
- Umożliwienie powstawania nowych rzeźni na terenach, na których obecnie one nie funkcjonują,jak np. na niektórych obszarach górskich,
- Wyrównanie szans funkcjonowania rzeźni o małej zdolności produkcyjnej położonych na terenie gospodarstw w stosunku do istniejących już zakładów prowadzących ubój zwierząt na większą skalę.
W „rzeźniach rolniczych” można dokonywać uboju zwierząt, których posiadaczami są inne podmioty, utrzymujące zwierzęta w tym samym powiecie lub powiatach sąsiednich, w ramach tzw. „uboju usługowego”
Limity liczby zwierząt poddawanych ubojowi w „rzeźni rolniczej”
Rejestracji „rzeźni rolniczych” należy dokonać w powiatowym inspektoracie weterynarii . Inspekcja zatwierdza i wpisuje do rejestru zakładów.
Podmiot ma obowiązek powiadomienia powiatowego lekarza weterynarii o zakresie, wielkości produkcji, rodzaju produktów, które mają być produkowane w zakładzie oraz sporządzić projekt technologiczny zakładu. Wymagania dotyczące projektu technologicznego zakładu, określa rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 marca 2013 r. w sprawie wymagań, jakie powinien spełniać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2013 r. poz.434).
Rzeźnie rolnicze podlegają nadzorowi i urzędowym kontrolom Inspekcji Weterynaryjnej, bezpośredni nadzór będzie sprawowany przez powiatowych lekarzy weterynarii. Ubijane zwierzęta w rzeźniach rolniczych, będą poddawane badaniom przed i poubojowym przeprowadzanym przez urzędowych lekarzy weterynarii. Wykonywane będą okresowe kontrole na podstawie analizy ryzyka. Kontrole te będą obejmować m.in. rozwiązania strukturalne, wyposażenie, procedury zapewniające bezpieczeństwo mięsa wdrożone w rzeźni (GHP,GMP, HACCP) oraz wymagania dotyczące dobrostanu zwierząt.
Do znakowania produktów pochodzenia zwierzęcego pozyskanych w „rzeźniach rolniczych”, mają zastosowanie przepisy unijne, tj. rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 853/2004 oraz rozporządzenie wykonawcze Komisji UE. Tym samym produkty te powinny być znakowane owalnym znakiem jakości zdrowotnej albo owalnym znakiem identyfikacyjnym w sposób określony w tych przepisach. Produkty pochodzenia zwierzęcego pozyskane w „rzeźniach rolniczych” mogą być wprowadzane na rynek Polski oraz innych państw Unii Europejskiej. Rzeźnie rolnicze na pewno mają ogromny potencjał i będzie ich powstawać coraz więcej na terenie kraju, warto jest więc zainteresować się tym tematem.
Magdalena Swadźba-Karbowy
Artykuł opracowany we współpracy ze specjalistami ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |