KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Znasz pączki z ziemniaka? Wypróbuj oryginalne, ziemniaczane dania!

Opublikowano 15.11.2020 r.
O kopytkach, kluskach, prażokach czy plackach ziemniaczanych wiedzą wszyscy. Dziś przyszedł czas na "ziemniaka inaczej". Poznajcie wyśmienite dania.

Ziemniaki z łososiowym dipem

składniki: 750 g ziemniaków w mundurkach, opakowanie serka śmietankowego, 100 g gęstej śmietany, 150 g wędzonego łososia, posiekany koper

sposób przygotowania: ziemniaki umyć, oczyścić szczoteczką, ugotować w wodzie lub na parze w naczyniu z otworami; serek śmietankowy wymieszać ze śmietaną; wędzonego łososia pokroić w paski i dodać do masy serowej; posypać koperkiem.

Zdrowa zapiekanka ziemniaczana

składniki: nieduża cukinia, 2 ziemniaki, 2 pomidory, pół kuli mozzarelli light, 50 g szynki z piersi kurczaka, ząbek czosnku, świeże zioła, bazylia, oregano, trochę tymianku i rozmarynu (można użyć suszonych), sól, pieprz

sposób przygotowania: ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie; cukinię pokroić w plastry, posolić i odstawić aż puści sok; pomidory obrać sposób przygotowania: ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie; cukinię pokroić w plastry, posolić i odstawić aż puści sok; pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i odlać sok; do pomidorów dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane zioła, sól i pieprz; szynkę pokroić w paski; na dno naczynia do zapiekania wyłożyć połowę szynki, na niej ułożyć na przemian plastry ziemniaków i cukinii (ziemniaków nie obierać ze skórki!), na górę – resztę szynki; polać wszystko pomidorami i wyłożyć na wierzch kawałki mozzarelli; zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Kotlety mieszane

składniki: 3-4 ziemniaki, 1 mała cukinia lub pół większej, 250 g mięsa mielonego, 3 łyżki startego żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, majeranek, sól, pieprz, olej do smażenia

sposób przygotowania: mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawić je od razu solą, pieprzem i majerankiem; ziemniaki obrane, a cukinię ze skórką zetrzeć na grubej tarce, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ser i mąkę, doprawić do smaku; smażyć dość grube placki – co najmniej 1 cm; trzeba je smażyć po ok. 3-4 minuty z każdej strony, uważając jednocześnie, żeby się nie przypaliły (ewentualnie można je dopiec w piekarniku); zwłaszcza przy pierwszym przewracaniu trzeba uważać, żeby się ładnie trzymał kształt – najlepiej zrobić to energicznym ruchem, płaską drewnianą łopatką.

Placek ziemniaczany inaczej

składniki: 8 średnich ziemniaków, 2 jajka, 1 kiełbasa, papryka, 2-3 łyżki mąki pszennej, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, przyprawy wg uznania, odrobina oleju do posmarowania papieru do pieczenia

sposób przygotowania: kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć; umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać 2 jajka, oba rodzaje mąki, doprawić według uznania; masę dokładnie połączyć z kiełbasą i papryką, rozłożyć niezbyt grubo na lekko posmarowanym olejem papierze do pieczenia; piec w temperaturze 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem, aż się placek zarumieni – ok. 20 minut.

Pączki ziemniaczane

składniki: 1 kg ziemniaków, 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 25 dag masła, cukier waniliowy, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu lub octu, marmolada, gęsty dżem lub powidła

sposób przygotowania: ziemniaki obrać, ugotować, gorące zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę; do wciąż gorących ziemniaków dodać masło, wymieszać, by się rozpuściło, przestudzić; rozkruszyć drożdże i wymieszać z masą ziemniaczaną; jajka ubić z żółtkami i cukrem, dodać do ziemniaków; wsypać mąkę, sól i wyrabiać; na koniec dodać spirytus i wszystko dokładnie wyrabiać (ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe); nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczać na dłoni placuszek, kłaść na środek marmoladę i zlepiać; ułożyć na stolnicy posypanej mąką; po zrobieniu wszystkich pączków rozgrzać tłuszcz do temperatury około 180 st. C, smażyć z obu stron, jak typowe pączki, tylko trochę dłużej (sprawdzać patyczkiem); po usmażeniu można posypać cukrem pudrem; uwaga: ciasto nie musi wyrastać, jak typowe ciasto drożdżowe; wystarczy, że uformowane pączki poleżą kilka minut, zanim rozgrzeje się tłuszcz, a potem urosną jeszcze podczas smażenia.

Prosta sałatka ziemniaczana 

składniki: kilka ziemniaków, najlepiej w mundurkach, 3-4 ogórki kiszone (mogą być małosolne), pęczek kopru, po 1 łyżce musztardy sarepskiej, śmietany 18% i majonezu (opcjonalnie) oraz sól i pieprz

sposób przygotowania: ziemniaki pokroić w grubszą kostkę, ogórki w słupki, koperek posiekać; całość połączyć, delikatnie wymieszać i przyprawić wg uznania.

Smacznego!!!

 

Izabela Radziwon

ŁODR w Bratoszewicach

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO