3 sposoby na ziemniaka... sprawdź nasze przepisy!

Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- pół łyżeczki majeranku,
- żółty ser,
- 1 kg mięsa mielonego,
- szklanka wywaru warzywnego.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na talarki. Cebulę kroimy w cienkie piórka i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy czosnek, przeciśnięty wcześniej przez praskę.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków, na ziemniaki kładziemy podsmażone mięso. Kolejna warstwa to reszta ziemniaków. Całość podlewamy wywarem, oprószamy solą, odrobiną pieprzu i majerankiem. Pieczemy w temp. 200 stopni C, po godzinie całość posypujemy jeszcze startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na 30 min.
Kluski ziemniaczane pod twarogową pierzynką
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- sól do smaku,
- twaróg półtłusty,
- podsmażone kawałki boczku.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą specjalnej maszynki. Następnie z ziemniaków odciskamy sok, dodajemy jajka, mąkę i sól do smaku.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Masę ziemniaczaną wykładamy na drewnianą tackę i łyżką nakładamy kluseczki – wrzucamy do wrzącej wody. Kluski gotujemy przez około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem odsączamy z wody.
Podajemy z ugniecionym twarogiem i kawałkami podsmażonego boczku.
Kotleciki ziemniaczane
Składniki:
- 6 ugotowanych ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki,
- bułka tarta,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy cebulę, jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ręką i formujemy okrągłe kotlety. Na koniec obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju.
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|