KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
6 grudnia 2017

3 sposoby na ziemniaka... sprawdź nasze przepisy!

Ziemniak to warzywo, które niemal na co dzień występuje w naszej kuchni – głównie jako dodatek do obiadu. Może jednak grać też rolę główną w wielu potrawach, dlatego przygotowaliśmy dla Was 3 sprawdzone przepisy na dania z ziemniaków. 

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • żółty ser,
  • 1 kg mięsa mielonego,
  • szklanka wywaru warzywnego.

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na talarki. Cebulę kroimy w cienkie piórka i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy czosnek, przeciśnięty wcześniej przez praskę. 

W naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków, na ziemniaki kładziemy podsmażone mięso. Kolejna warstwa to reszta ziemniaków. Całość podlewamy wywarem, oprószamy solą, odrobiną pieprzu i majerankiem. Pieczemy w temp. 200 stopni C, po godzinie całość posypujemy jeszcze startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na 30 min. 

 

Kluski ziemniaczane pod twarogową pierzynką

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • sól do smaku,
  • twaróg półtłusty,
  • podsmażone kawałki boczku.

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą specjalnej maszynki. Następnie z ziemniaków odciskamy sok, dodajemy jajka, mąkę i sól do smaku. 

W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Masę ziemniaczaną wykładamy na drewnianą tackę i łyżką nakładamy kluseczki – wrzucamy do wrzącej wody. Kluski gotujemy przez około 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem odsączamy z wody.

Podajemy z ugniecionym twarogiem i kawałkami podsmażonego boczku. 

 

Kotleciki ziemniaczane

Składniki:

  • 6 ugotowanych ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy cebulę, jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ręką i formujemy okrągłe kotlety. Na koniec obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju.

 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione