KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Polski drób powoli podnosi się po pandemii

Opublikowano 29.09.2020 r.
Producenci odrabiają straty, głównie przetwórcy kurczaków, bo tego rodzaju mięso sprzedaje się najczęściej i najlepiej. 

Gorzej jest z indykami, których nadwyżki właśnie trafiają na rynek. 

Kilka dni temu odbyło się pierwsze od wybuchu pandemii spotkanie, podczas którego podjęto próbę podsumowania sytuacji na rynku. A ta, jak pokazują wyniki handlu w poszczególnych zakładach, wraca do normy. Z biegiem czasu zamówień na mięso drobiowe jest coraz więcej, choć jak przyznają właściciele przetwórni, rodzaj drobiu w tym roku ma znaczenie. Są tacy, którzy mogą mówić o delikatnym optymiźmie i ci, którzy mają pecha. 

Jednak nadal ciężka jest sytuacja u producenów indyka. Drób ten ma dużo dłuższy cykl produkcyjny, przez co spadek sprzedaży jest bardziej odczuwalny niż w kurczaku. 

To co ratuje polski sektor drobiarski to rynek unijny. Na zachodzie europy zamówienia na kurczaki rosną, także za sprawą restauracji i hoteli, które na nowo uruchomiły działalność. 

Według Komisji Europejskiej Polska jako czołowy producent drobiu najmocniej odczuła kryzys, a ceny wraz z wybuchem pandemii spadły najbardziej. Na szczęście już w czerwcu stawki zaczęły rosnąc. Problemy sektora mogą jeszcze potrwać do przyszłego roku. 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

POWIĄZANE TEMATY:dróbproducenci po pandemii
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO