KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2020-09-29

Polski drób powoli podnosi się po pandemii

Producenci odrabiają straty, głównie przetwórcy kurczaków, bo tego rodzaju mięso sprzedaje się najczęściej i najlepiej. 

Gorzej jest z indykami, których nadwyżki właśnie trafiają na rynek. 

Kilka dni temu odbyło się pierwsze od wybuchu pandemii spotkanie, podczas którego podjęto próbę podsumowania sytuacji na rynku. A ta, jak pokazują wyniki handlu w poszczególnych zakładach, wraca do normy. Z biegiem czasu zamówień na mięso drobiowe jest coraz więcej, choć jak przyznają właściciele przetwórni, rodzaj drobiu w tym roku ma znaczenie. Są tacy, którzy mogą mówić o delikatnym optymiźmie i ci, którzy mają pecha. 

Jednak nadal ciężka jest sytuacja u producenów indyka. Drób ten ma dużo dłuższy cykl produkcyjny, przez co spadek sprzedaży jest bardziej odczuwalny niż w kurczaku. 

To co ratuje polski sektor drobiarski to rynek unijny. Na zachodzie europy zamówienia na kurczaki rosną, także za sprawą restauracji i hoteli, które na nowo uruchomiły działalność. 

Według Komisji Europejskiej Polska jako czołowy producent drobiu najmocniej odczuła kryzys, a ceny wraz z wybuchem pandemii spadły najbardziej. Na szczęście już w czerwcu stawki zaczęły rosnąc. Problemy sektora mogą jeszcze potrwać do przyszłego roku. 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione