KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
28 września 2020

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich Wiktorowo

To koło z wieloletnią tradycją, które dzięki wspaniałym Paniom dzielnie trwa do dziś. Członkinie KGW aktywnie uczestniczą w życiu wsi, biorą udział w wielu różnych imprezach i świętach, a mają się czym pochwalić, bo gotują rewelacyjnie. Dla naszych Czytelników również przygotowały ciekawe przepisy. Zobaczcie koniecznie!

Koło Gospodyń Wiejskich Wiktorowo powstało 15 września 1969 r. i działało do roku 1995. Przewodniczącą Koła była pani Kazimiera Dylewska. W latach 70-tych panie organizowały wspólne spotkania tj. Dzień Kobiet, czy zabawy choinkowe oraz wyjeżdżały na wycieczki. W 1974 r. nastąpiła zmiana zarządu i przewodniczącą została p. Bogumiła Pawlucy. Kadencja pani Bogumiły trwała bardzo krótko, bo już w 1976 r. stanowisko objęła p. Ewa Pawlucy. W roku 2017 nastąpiła reaktywacja Koła.

Dnia 17 marca 2017 r. odbyło się zebranie mające na celu reaktywację KGW Wiktorowo. Przewodniczącą została pani Ilona Król. Koło dziś bierze udział w licznych imprezach i świętach, między innymi w Święcie Żuru Kujawskiego, Festiwalu Kuchni Kujawskiej oraz w Dożynkach, zarówno parafialnych i gminnych. KGW co roku organizuje także wycieczki i różne imprezy integracyjne. Brało również udział w konkursie na Najpopularniejsze Koło Gospodyń Wiejskich, w którym zajęło I miejsce.

KGW Wiktorowo przygotowało dla naszych Czytelników smakowite przepisy - wypróbujcie koniecznie :-)

Przepis na dynię marynowaną                   

  • 1 kg dyni
  • sól
  • 250 g cukru
  • 200 ml octu 10%
  • ewentualnie kawałek cynamonu i 6 goździków 

Dynię umyć, obrać, przekroić, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Gotować 3 minuty w osolonej wodzie i odcedzić (nie zawsze obgotowujemy w zależności od rodzaju i twardości dyni). Z cukru, octu, cynamonu, goździków i 500 ml wody ugotować zalewę. Do gorącej zalewy wrzucić dynię i podgrzewać do momentu aż stanie się szklista. Ułożyć ciasno w słoikach i zalać marynatą. Pasteryzować 20 minut w temperaturze 85°C.

Chleb z ziarnami

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. pestek dyni
  • 1/2 szkl. słonecznika
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego
  • 2 torebki drożdży suchych
  • 4 szkl. wody

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać 4 szklanki wody letniej i mieszać drewnianą łyżką. Odstawić na 1, 5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do foremek i jeszcze odstawić na kilka minut. Pieczemy przez 1 godz. w temperaturze 180°C.

Fot. KGW Wiktorowo

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione