KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
13 listopada 2020

Wszechstronny kokos - jakie ma walory zdrowotne?

Pysznie smakuje jako owoc, ale można spożywać także pochodzący z niego olej, mleko, wiórki, a nawet… wodę. Dziś piszemy o zdrowotnych walorach kokosa.

Palma kokosowa, z której uzyskuje się kokosy pochodzi najprawdopodobniej z Polinezji lub Azji południowo-wschodniej. Dzięki temu, że orzech kokosowy jest bardzo łatwy w transporcie roślina ta szybko rozprzestrzeniła się po terenach tropikalnych całego świata. Łacińska nazwa kokosa to coco nucifera. Według jednej z interpretacji „coco” oznacza „twarz małpy”, w innych twierdzi się, że oznacza ducha lub widmo… Niezależnie od tego, pewne jest, że kokos to owoc bardzo zdrowy.

Jest bardzo pożywny i bogaty w błonnik oraz różnego rodzaju witaminy i minerały. Aby cieszyć się jego smakiem, trzeba rozłupać łupinę. Zanim to zrobimy warto wywiercić w niej dziurę, dzięki której odlejemy mleczko kokosowe. Po odlaniu mleka najlepiej zawinąć owoc w jakiś materiał, położyć na podłodze i rozbić (na przykład młotkiem). Kokos można wykorzystywać przy przygotowaniu różnych potraw (a także suszyć lub zamrażać), ale najbardziej wartościowy jest na surowo. 

Warto wiedzieć na co zwrócić uwagę przy zakupie kokosa. Przede wszystkim owocem należy wstrząsnąć. W ten sposób zorientujemy się, czy we wnętrzu kokosa znajduje się mleczko kokosowe. To ważne, bo wyschnięte jądro kokosa jest niejadalne.

Zdrowy tłuszcz

Wiele cennych właściwości ma olej kokosowy. Na wyspach Pacyfiku wykorzystywano go powszechnie od najdawniejszych czasów. Przeprowadzone na tych społecznościach badania wskazują na mniejszy współczynnik występowania chorób serca, nowotworów czy problemów z prostatą. 

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe to napój szczególnie popularny w klimacie tropikalnym. Nie tylko znakomicie gasi pragnienie, ale działa także jak popularne izotoniki - uzupełnia sole mineralne, które tracimy w trakcie wysiłku fizycznego.

Woda kokosowa

Woda kokosowa jest w Polsce stosunkowo słabo znana i mylona z mlekiem kokosowym. Tymczasem woda kokosowa to przeźroczysty (lub lekko biały), zawierający bardzo mało tłuszczu płyn, który znajduje się w młodych, zielonych kokosach. Im młodszy kokos, tym więcej naturalnego płynu znajduje się w jego wnętrzu. Dlaczego warto spróbować wody kokosowej? Zawiera naturalne cukry, witaminy i składniki odżywcze.

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione