KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

GUS o zbiorach owoców i warzyw w 2020 r.

Opublikowano 02.10.2020 r.
Szacunki GUS pokazują, że zarówno produkcja warzyw, jak i zbiory owoców w tym roku są większe w porównaniu z rokiem poprzednim. 

Warzywa gruntowe

GUS podaje, że na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na niespełna 4,0 mln t, tj. na poziomie o blisko 4% wyższym w porównaniu do roku ubiegłego. Jednak o ostatecznej wysokości zbiorów warzyw, szczególnie odmian późnych zadecydują warunki dalszej wegetacji, w drugiej połowie września i w październiku. Biorąc pod uwagę aktualną sytuację, przewiduje się zwiększenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu z wyjątkiem produkcji pomidorów gruntowych i ogórków. 

Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na ponad 0,9 mln t, a kalafiorów na nieco ponad 200 tys. t. Produkcję cebuli przewiduje się na poziomie ok. 580 tys. t. Zbiory marchwi oceniono na ponad 700 tys. t, natomiast produkcja buraków została oszacowana na ponad 300 tys. ton. Zbiory pomidorów przewiduje się w wysokości ok. 230 tys. t, a ogórków – ponad 215 tys. ton. Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na ok. 900 tys. ton. Ostateczna wysokość zbiorów będzie uzależniona jednak od dalszego przebiegu warunków pogodowych oraz występowania chorób i szkodników.

Owoce

Szacuje się, że zbiory owoców z drzew i krzewów owocowych wyniosą w tym roku ok. 4,2 mln ton, tj. o ok 6% więcej od produkcji z roku poprzedniego

Przewiduje się, że produkcja owoców z drzew wyniesie ponad 3,7 mln t, jednak utrzymanie tej prognozy będzie zależało od dalszego przebiegu warunków atmosferycznych - zaznacza GUS. 

  • Zbiory z sadów jabłoniowych zostały oszacowane na ok. 3,4 mln t (w porównaniu do produkcji roku poprzedniego jest to o ok. 10% więcej). 
  • Produkcję gruszek w sadach szacuje się obecnie na ok. 67,5 tys. t, tj. na poziomie roku ubiegłego. Zbiory śliwek na obecnym etapie ocenia się na ponad 90 tys. t, tj. o ok. 5% mniej niż w poprzednim roku.
  • Produkcja wiśni została oszacowana na ponad 151 tys. t (tj. na poziomie nieco niższym aniżeli zbiory z roku poprzedniego), natomiast tegoroczne zbiory czereśni oceniono na ok. 40 tys. t.
  • Szacuje się, że łączne zbiory pozostałych gatunków owoców z drzew (brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich) będą także niższe o ok. 4% od produkcji z roku 2019 i wyniosą ok. 16 tys. ton.
  • Produkcję owoców z krzewów owocowych w sadach i plantacji jagodowych oceniono wstępnie na ok 0,5 mln t, tj. o blisko 10% więcej niż w roku poprzednim. 

Źródło: GUS

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO