KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Krajowa Spółka Cukrowa idzie na rekord w produkcji cukru

Opublikowano 02.10.2020 r.
Wystartowała 19. kampania cukrownicza Krajowej Spółki Cukrowej. Prognozy zakładają, że siedem cukrowni KSC przerobi ok. 6,8 mln ton buraków, które skupi od blisko 15 tys. polskich rolników. Produkcja cukru ma osiągnąć w tym roku poziom rekordowy.

Prognozujemy, że wszystkie oddziały Krajowej Spółki Cukrowej przerobią w kampanii 2020/2021 niemal 7 mln ton surowca. Planowana produkcja cukru powinna więc w tym roku przebić dotychczasowy nasz rekord 911 tys. ton  – mówi Krzysztof Kowa, Prezes Krajowej Spółki Cukrowej. 


W wyniku ubiegłorocznej kampanii KSC wyprodukowała 862,6 tys. ton cukru, o 5,1% mniej niż w trakcie kampanii 2018/19, rekordowej w historii spółki. Powodem była niesprzyjająca aura: wiosenne przymrozki, potem długa dotkliwa susza oraz szkodniki, które obniżyły plonowanie na części plantacji. 


W tym roku powinno być jednak znacznie lepiej, co potwierdza Michał Gawryszczak, Dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce:

Z moich obserwacji wynika, że Krajowa Spółka Cukrowa jest w pełni przygotowana do bieżącej kampanii cukrowniczej. Co więcej, koncern nieustannie skupia swoją uwagę na zwiększaniu kontraktacji buraka cukrowego oraz produkcji cukru. Świadczyć o tym może chociażby zakończona sztandarowa inwestycja ostatnich lat, jaką jest Terminal Cukrowy w Gdańsku. Pozwoli on na efektywniejsze dotarcie do odbiorców poza granicami naszego kraju. 


Zgodnie z harmonogramem kampanię produkcyjną – skup i krojenie buraków - rozpoczęły już wszystkie cukrownie: Cukrownie Kruszwica i Nakło 8 września, Cukrownia Dobrzelin 9 września, Cukrownie Kluczewo i Malbork 15 września, Cukrownia Krasnystaw ruszyła 18 września, a jako ostatnia kampanię rozpoczęła Cukrowni Werbkowice 19 września.
Po zakończonej kampanii cukrowniczej, w trzech cukrowniach (Kruszwica, Nakło, Werbkowice) będzie kontynuowana tzw. kampania sokowa – produkcja cukru z zagęszczonego soku. 

 Stale podnosimy możliwości naszych zakładów kontynuując inwestycje poprawiające efektywność procesów produkcyjnych i jakość produkowanego przez nas cukru. Pozwala to nam, dzięki niższym kosztom i wyższym wolumenom sprzedaży, na poprawę wyników finansowych. Nasze inwestycje prorozwojowe pozwalają nam na zwiększanie kontraktacji buraka cukrowego u polskich rolników, co poprawia dochodowość produkcji rolnej w Polsce – wyjaśnia prezes Kowa. 

Podobnie jak w poprzednich latach, tak przed kampanią cukrowniczą 2020/2021 we wszystkich siedmiu cukrowniach KSC sfinansowała szereg projektów modernizacyjnych i prorozwojowych o wartości ponad 240 mln zł. Lista, jak co roku jest długa. Największe projekty zrealizowano w Cukrowni Malbork, gdzie w tym roku przeprowadzono modernizacje elektrociepłowni wraz z budową stacji oczyszczania spalin kotłowych. 

Tak jak i w ubiegłych latach zyski z produkcji zwiększać będą nie tylko potencjał rozwojowy Krajowej Spółki Cukrowej, ale i wszystkich poszczególnych naszych lokalnych oddziałów. Inwestycje w ludzi i technologie są bardzo ważne dla budowania konkurencyjnej pozycji naszej firmy na polskim rynku, i są częścią naszego kodu korporacyjnego – podsumowuje Prezes KSC.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO