Krajowa Spółka Cukrowa idzie na rekord w produkcji cukru
Prognozujemy, że wszystkie oddziały Krajowej Spółki Cukrowej przerobią w kampanii 2020/2021 niemal 7 mln ton surowca. Planowana produkcja cukru powinna więc w tym roku przebić dotychczasowy nasz rekord 911 tys. ton – mówi Krzysztof Kowa, Prezes Krajowej Spółki Cukrowej.
W wyniku ubiegłorocznej kampanii KSC wyprodukowała 862,6 tys. ton cukru, o 5,1% mniej niż w trakcie kampanii 2018/19, rekordowej w historii spółki. Powodem była niesprzyjająca aura: wiosenne przymrozki, potem długa dotkliwa susza oraz szkodniki, które obniżyły plonowanie na części plantacji.
W tym roku powinno być jednak znacznie lepiej, co potwierdza Michał Gawryszczak, Dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce:
Z moich obserwacji wynika, że Krajowa Spółka Cukrowa jest w pełni przygotowana do bieżącej kampanii cukrowniczej. Co więcej, koncern nieustannie skupia swoją uwagę na zwiększaniu kontraktacji buraka cukrowego oraz produkcji cukru. Świadczyć o tym może chociażby zakończona sztandarowa inwestycja ostatnich lat, jaką jest Terminal Cukrowy w Gdańsku. Pozwoli on na efektywniejsze dotarcie do odbiorców poza granicami naszego kraju.
Zgodnie z harmonogramem kampanię produkcyjną – skup i krojenie buraków - rozpoczęły już wszystkie cukrownie: Cukrownie Kruszwica i Nakło 8 września, Cukrownia Dobrzelin 9 września, Cukrownie Kluczewo i Malbork 15 września, Cukrownia Krasnystaw ruszyła 18 września, a jako ostatnia kampanię rozpoczęła Cukrowni Werbkowice 19 września.
Po zakończonej kampanii cukrowniczej, w trzech cukrowniach (Kruszwica, Nakło, Werbkowice) będzie kontynuowana tzw. kampania sokowa – produkcja cukru z zagęszczonego soku.
Stale podnosimy możliwości naszych zakładów kontynuując inwestycje poprawiające efektywność procesów produkcyjnych i jakość produkowanego przez nas cukru. Pozwala to nam, dzięki niższym kosztom i wyższym wolumenom sprzedaży, na poprawę wyników finansowych. Nasze inwestycje prorozwojowe pozwalają nam na zwiększanie kontraktacji buraka cukrowego u polskich rolników, co poprawia dochodowość produkcji rolnej w Polsce – wyjaśnia prezes Kowa.
Podobnie jak w poprzednich latach, tak przed kampanią cukrowniczą 2020/2021 we wszystkich siedmiu cukrowniach KSC sfinansowała szereg projektów modernizacyjnych i prorozwojowych o wartości ponad 240 mln zł. Lista, jak co roku jest długa. Największe projekty zrealizowano w Cukrowni Malbork, gdzie w tym roku przeprowadzono modernizacje elektrociepłowni wraz z budową stacji oczyszczania spalin kotłowych.
Tak jak i w ubiegłych latach zyski z produkcji zwiększać będą nie tylko potencjał rozwojowy Krajowej Spółki Cukrowej, ale i wszystkich poszczególnych naszych lokalnych oddziałów. Inwestycje w ludzi i technologie są bardzo ważne dla budowania konkurencyjnej pozycji naszej firmy na polskim rynku, i są częścią naszego kodu korporacyjnego – podsumowuje Prezes KSC.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|