Inicjatywa "Jagnięcina podhalańska"

Temat pasterstwa i tradycji jest ważny dla regionu Podhala, tak o nim pisze etnolog Anna Nędza-Kubiniec
Góry bez owiec to jak niebo bez gwiazd
W życie górali wpisane jest pasterstwo jako nierozłączny element kultury. Kilka wieków temu na teren Podhala przybyli Wołosi, dając początek gospodarce rolno-pasterskiej. Nieznany dla ludności tubylczej sposób gospodarowania szybko się przyjął i funkcjonuje do dzisiaj w niezmienionej formie.
Głównym elementem tej gospodarki są owce i produkty pochodzenia owczego:
wełna, skóry,
mięso,
mleko i jego przetwory.
W ostatnich latach produkcja pasterska ukierunkowana została na sprzedaż jagniąt. Mięso jagnięce i baranie zawsze było ważnym elementem góralskiej kuchni regionalnej. Najwyższy czas, aby wpisało się ono na stałe do naszego jadłospisu, bo ludzie na nowo odkryli jego walory smakowe i odżywcze. Modna stała się tzw. turystyka kulinarna, gdzie ludzie chcą poznawać świat poprzez smaki.
W ten trend świetnie wpisują się potrawy z jagnięciny – mogą być duszone, pieczone, grillowane, a wcześniej zaprawiane w marynacie bądź wędzone.
Z pasterstwem związana jest bogata obrzędowość i kuchnia regionalna przekazywana z pokolenia na pokolenie. Zapraszamy do Gminy Kościelisko na dwie coroczne imprezy, które popularyzują i pielęgnują tradycję pasterską.
Na wiosnę odbywa się „Przednówek w Polanach” - impreza promująca śpiew pasterski i grę na instrumentach pasterskich, połączone z degustacją serów owczych, zaś jesienią odbywa się „Polaniarski Osod” – impreza nawiązująca do jesiennego redyku kończącego letni wypas, którego finałem jest osod u bacy.
Ta unikatowa i specyficzna forma gospodarowania jest ważnym elementem naszej kultury, a produkty regionalne szansą dla rozwoju bazy gastronomicznej i turystycznej.
Jak watra w szałasie nie może zgasnąć przez cały sezon, tak my powinnyśmy pielęgnować naszą kulturę, nierozłącznie związaną z pasterstwem i kuchnią regionalną.
Źródło: NIKiDW
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|