Wizyta studyjna w KPODR w Minikowie – o roli ODR i doradztwa w pracy rolnika

Po Ośrodku oprowadził nas jego dyrektor – Ryszard Zarudzki, który podkreślił, że kierowane przez niego miejsce nieustannie się rozwija i dąży do tego, aby odpowiadać na zmieniające się potrzeby rolnictwa oraz oczekiwania polskiej wsi. Ogromną rolę odgrywają tutaj wykwalifikowani doradcy, którzy wspierają rolników w bardziej efektywym i nowoczesnym gospodarowania, co przekłada się na wzrost dochodów z działalności rolniczej.
Od 20 września 2020 r. w Minikowie działa Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego.
To wielofunkcyjny kompleks edukacyjno-wystawienniczy, który pozwala nie tylko rozwijać różnorodną działalność ODR, ale przede wszystkim umożliwia realizację wielu innowacyjnych pomysłów i projektów. Poza tym daje szansę podwyższenia standardu świadczonych usług i zwiększenia zainteresowania rolników doradztwem. Nowoczesne pomieszczenia oraz sale wykładowe mogą pomieścić nawet 300 osób.
Dyrektor Zarudzki podkreślił, że pomysłodawcą stworzenia tego miejsca w Minikowie był poprzedni dyrektor ośrodka, a obecnie wiceminister rolnictwa – Ryszard Kamiński.
Zwiedziliśmy również Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej.
To nowoczesny i funkcjonalny kompleks wyposażony w salę audytoryjną, kuchnię z wydzielonymi stanowiskami warsztatowymi, tradycyjny piec chlebowy, wędzarnię i chłodnię. W obiekcie tym organizowane są rożne szkolenia i warsztaty, m.in. serowarskie, zielarskie, rozbioru mięsa, pieczenia chleba czy kuchni regionalnej. Ich uczestnicy poza zajęciami praktycznymi mogą też wysłuchać wykładów na temat legalnej sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwach. Z oferty Centrum chętnie korzystają rolnicy prowadzący działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego, koła gospodyń wiejskich, właściciele gospodarstw agroturystycznych, a także dzieci i młodzież. W CDKiTW odbywają się również konkursy kulinarne: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, skierowany do lokalnych wytwórców, pasjonatów kuchni regionalnej oraz „Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole”, adresowany do młodzieży, która chce rozwijać umiejętności kulinarne oraz poszerzać wiedzę na temat zdrowego odżywiania.
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego prowadzi także platformę internetową e-bazarek, której celem jest umożliwienie bezpłatnego wystawienia ogłoszeń o sprzedaży i promocji produktów oferowanych przez producentów, rolników, koła gospodyń wiejskich oraz przedsiębiorców rolnych.
Ośrodek może pochwalić się także organizacją wielu imprez wystawienniczo-targowych, są to m.in. Targi Turystyczno-Ogrodnicze „Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji”, Dni Otwartych Drzwi, Kujawsko-Pomorskie Dni Pola, Międzynarodowe Targi Rolno-Przemysłowe AGRO-TECH, Kujawsko-Pomorskie Miodowe Lato, Festyn Barwy Lata – Dary Jesieni, Jesienna Wystawa Ogrodnicza oraz Święto Gęsi na Krajnie.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|