KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Folwark Warzyn – wizyta w gospodarstwie ekologicznym

Opublikowano 10.10.2020 r.
W ramach wyjazdu studyjnego dla dziennikarzy, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odwiedziliśmy Folwark Warzyn. To gospodarstwo ekologiczne, którego właścicielami są Państwo Maja i Michał Sędłak. 

Właściciele prowadzą gospodarstwo z dużym poszanowaniem dla tradycji tego miejsca. Sami pochodzą z miasta i nie mają rolniczych korzeni, dlatego bardzo zależało im na tym, aby nie zmieniać charakteru folwarku. Jego pierwszy właściciel w 1850 roku wybudował tu dworek, a około 1870 r. zabudowania folwarczne. Sąsiedztwo lasu, sadów i stawu idealnie wpasowało się w klimat tego miejsca. 

Warzyn to dziś niewielka osada wiejska, należąca do sołectwa Kijewo. To miejsce i przepiękny zabytkowy folwark oczarowały Państwa Maję i Michała Sędłak tak bardzo, że postanowili w 2015 r. zostać jego właścicielami. I tak oto automatyk przemysłowy oraz nauczycielka matematyki rozpoczęli swoją przygodę z gospodarstwem ekologicznym. Jego powierzchnia to około 10 ha, na co składają się uprawy warzyw, owoców i zbóż. Mieszkańcami folwarku są także cztery konie, dzięki którym gospodarze mają naturalny obornik. Są też kaczki i kury, aby mieć własne jajka. 

Państwo Sędłak nastawieni są głównie na produkcję kiszonek i przetworów z owoców. Z ich ofertą można zapoznać się za pośrednictwem strony internetowej folwarkwarzyn.pl. Swoje produkty wystawiają także na sprzedaż za pośrednictwem wiejskiej e-skrzynki. To inicjatywa Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, która skupia lokalnych, legalnie działających producentów żywności z województwa kujawsko-pomorskiego. 

Uprawy prowadzone są tutaj wyłącznie metodą tradycyjną, tylko za pomocą ręcznych narzędzi oraz przetwarzania produktów tak jak za dawnych lat.

Chodzi o to, aby promować jedzenie, jakie było kiedyś – czyli ekologiczne, w stu procentach naturalne. Liczy się opinia zadowolonych klientów – mówi Pan Michał.

Dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty nie były takie jak w sklepach. Kiedy robimy ogórki konserwowe, to używamy octu jabłkowego, który sami produkujemy. W naszej ofercie są produkty bardziej tradycyjne, jak kiszone ogórki i pomidory, ale także bardzo oryginalne  jak np. kiszona fasolka, liście kapusty, rzodkiewka czy szczaw. Wszystkie przetwory robimy samodzielnie, ręcznie. Nie stosujemy żadnych taśm produkcyjnych – dodaje Pani Maja.

Gospodarze podkreślają, że prowadzenie gospodarstwa traktują jako hobby, bo jak tłumaczą, jeszcze w naszym kraju nikt nie jest w stanie zapłacić tyle, ile powinno się płacić za 100% ekologiczną żywność. 

Jest to duży nakład pracy, trzeba wiele zainwestować, aby to wszystko prawidłowo funkcjonowało, a zyski nie są jeszcze bardzo zadowalające. Przykładowo słoik ogórków kosztuje 15 zł, to żeby minimalnie na tym zarobić powinien kosztować 18 zł. A liczymy tylko koszty produktów, nie liczymy kosztów naszej pracy – informują właściciele gospodarstwa.


Co do planów na przyszłość, to przede wszystkim chcemy dalej rozwijać folwark. Jest to dobre miejsce dla agroturystyki, a także przeprowadzania różnych warsztatów. Chcemy dalej produkować  żywność zdrową, naturalną i smaczną – podsumowują gospodarze. 

Mieliśmy okazję skosztować pysznych produktów z Folwarku Warzyn i serdecznie je Państwu polecamy! Warto docenić naturalną żywność, bo każdy słoik warzyńskich przetworów to ciężka praca rolników, ale także ich ogromna pasja, miłość do miejsca, w którym żyją i krok do zdrowego stylu życia. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO