KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
2020-10-09

Roślinne ,,mięso'' mielone - tym razem z soi

Tendencje są wyraźne, więc powinniśmy wszyscy z uwagę śledzić wszystkie informacje na ten temat. 

W ostatnich latach wykreowano modę na weganizm, a teraz w natarciu są firmy, kóre opracowują technologię produkcji roślinnego ,,mięsa''.


O kolejnym pomyśle tego typu informuje Krajowa Izba Drobiu i Pasz. Ukraińska firma Eat Me At wprowadził na rynek produkt powszechnie już nazywany ,,roślinnym mięsem'' w postaci ,,mięsa mielonego''. Ukraińskie ,,mięso z roślin'' powstało przy wykorzystaniu bazowego produktu - teksturowanego białka sojowego. 

W produkcji wykorzystywane są także, między innymi: ekstrakt drożdżowy, metyloceluloza, minerały z grzybni koji, olej kokosowy i słonecznikowy - informuje KIPDiP. - W celu uzyskania właściwej barwy przypominającej kolor tradycyjnego mięsa wykorzystywany jest sok z buraków i naturalny barwnik karmelu. Jak wskazuje producent, cena opakowania takiego produktu (350 gram) to 160 UAH, czyli około 22-23 złotych.


Jedna różnica jest bezsporna. ,,Mięso'' z roślin nie ma wszystkich aminokwasów zawartych w białku zwierzęcych i pomimo podobnego smaku prawdziwego mięsa nie jest w stanie zastąpić.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione