KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Roślinne ,,mięso'' mielone - tym razem z soi

Opublikowano 09.10.2020 r.
Tendencje są wyraźne, więc powinniśmy wszyscy z uwagę śledzić wszystkie informacje na ten temat. 

W ostatnich latach wykreowano modę na weganizm, a teraz w natarciu są firmy, kóre opracowują technologię produkcji roślinnego ,,mięsa''.


O kolejnym pomyśle tego typu informuje Krajowa Izba Drobiu i Pasz. Ukraińska firma Eat Me At wprowadził na rynek produkt powszechnie już nazywany ,,roślinnym mięsem'' w postaci ,,mięsa mielonego''. Ukraińskie ,,mięso z roślin'' powstało przy wykorzystaniu bazowego produktu - teksturowanego białka sojowego. 

W produkcji wykorzystywane są także, między innymi: ekstrakt drożdżowy, metyloceluloza, minerały z grzybni koji, olej kokosowy i słonecznikowy - informuje KIPDiP. - W celu uzyskania właściwej barwy przypominającej kolor tradycyjnego mięsa wykorzystywany jest sok z buraków i naturalny barwnik karmelu. Jak wskazuje producent, cena opakowania takiego produktu (350 gram) to 160 UAH, czyli około 22-23 złotych.


Jedna różnica jest bezsporna. ,,Mięso'' z roślin nie ma wszystkich aminokwasów zawartych w białku zwierzęcych i pomimo podobnego smaku prawdziwego mięsa nie jest w stanie zastąpić.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

POWIĄZANE TEMATY:mięso z soisoja
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO