KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Przepisy na warzywne pasztety - doskonałe nie tylko dla wegetarian

Opublikowano 14.10.2020 r.
Słyszycie pasztet i myślicie mięso? Otóż niekoniecznie musi znaleźć się ono w składzie tego znakomitego przysmaku. Polecamy Wam kilka przepisów na warzywne pasztety. Wyborne w smaku i bardzo zdrowe!

Pasztet wielowarzywny

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soli, 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

Wykonanie:

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek. Przekładamy do większego garnka, do którego dodajemy resztę warzyw. Wszystko dusimy przez około 40-45 minut. Ugotowane warzywa odcedzamy. Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu. Fasolę odcedzamy z zalewy. Wszystkie przygotowane składniki mielimy w maszynce do mięsa, doprawiamy przyprawami, dodajemy jaja, mąkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 1 godzinę. 


Pasztet z fasoli

Składniki:

  • 400 g białej fasoli Piękny Jaś
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jaja
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Dzień przed pieczeniem pasztetu należy namoczyć fasolę i grzyby (zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc). Kolejnego dnia odcedzamy, wlewamy nową wodę i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, rozdrobniony czosnek, dodajemy pokrojoną pietruszkę i selera (smażymy do miękkości). Kiedy warzywa będą przestudzone, dodajemy je do fasoli i grzybów. Całość blendujemy. Dodajemy przyprawy według uznania, jaja i olej. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około godzinę. 

 

Pasztet z dyni

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 25 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 jaja
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Dynię i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy startą dynię i pieczarki. Całość dusimy przez około 15 minut. Po przestudzeniu przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jaja, starty ser, otręby i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.

 

Pasztet z pieczarek i warzyw

Składniki:
    • 50 dag pieczarek
    • 3 cebule
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 1 jajko surowe
    • 1 pietruszka
    • 1 seler
    • 3 łyżki otrąb pszennych
    • 2 łyżki płatków owsianych
    • 1 bułka namoczona w mleku
    • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę i pieczarki obieramy, rozdrobniamy i dusimy na oleju. Seler i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy razem z cebulą i pieczarkami. Po przestudzeniu dodajemy jajka, namoczoną i odciśniętą bułkę. Mielimy 2 razy, dodajemy jajko, płatki owsiane, 2 łyżki otrąb, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Następnie wkładamy do formy, wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, pieczemy w piekarniku 180 st. przez około godzinę. 

 

Pasztet z ciecierzycy

Składniki:

  • 250 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  •  ½ pora
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  •  sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebulę i pora obieramy, drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę delikatnie podsmażamy razem z porem, dodajemy marchewkę, suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, wcześniej podprażony na suchej patelni i rozdrobniony w moździerzu kmin rzymski oraz resztę przypraw. Następnie dodajemy pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy i uprażone wcześniej ziarna słonecznika. Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia. Wszystkie składniki blendujemy, dodajemy jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do foremki wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 50 minut. 

Warzywne pasztety to doskonała alternatywa dla mięsnych klasyków. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy smakowało ;-) 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO