Przepisy na warzywne pasztety - doskonałe nie tylko dla wegetarian
Pasztet wielowarzywny
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 woreczek ryżu
- 1 puszka białej fasoli
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Wykonanie:
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek. Przekładamy do większego garnka, do którego dodajemy resztę warzyw. Wszystko dusimy przez około 40-45 minut. Ugotowane warzywa odcedzamy. Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu. Fasolę odcedzamy z zalewy. Wszystkie przygotowane składniki mielimy w maszynce do mięsa, doprawiamy przyprawami, dodajemy jaja, mąkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 1 godzinę.
Pasztet z fasoli
Składniki:
- 400 g białej fasoli Piękny Jaś
- garść suszonych grzybów leśnych
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- mały kawałek korzenia selera
- 2 ząbki czosnku
- 3 jaja
- 1 łyżka majeranku
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem pasztetu należy namoczyć fasolę i grzyby (zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc). Kolejnego dnia odcedzamy, wlewamy nową wodę i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, rozdrobniony czosnek, dodajemy pokrojoną pietruszkę i selera (smażymy do miękkości). Kiedy warzywa będą przestudzone, dodajemy je do fasoli i grzybów. Całość blendujemy. Dodajemy przyprawy według uznania, jaja i olej. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około godzinę.
Pasztet z dyni
Składniki:
- 1 mała dynia
- 25 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka sera mozzarella
- 2 jaja
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki otrąb pszennych
- sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Dynię i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy startą dynię i pieczarki. Całość dusimy przez około 15 minut. Po przestudzeniu przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jaja, starty ser, otręby i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
Pasztet z pieczarek i warzyw
Składniki:
• 50 dag pieczarek
• 3 cebule
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 1 jajko surowe
• 1 pietruszka
• 1 seler
• 3 łyżki otrąb pszennych
• 2 łyżki płatków owsianych
• 1 bułka namoczona w mleku
• sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę i pieczarki obieramy, rozdrobniamy i dusimy na oleju. Seler i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy razem z cebulą i pieczarkami. Po przestudzeniu dodajemy jajka, namoczoną i odciśniętą bułkę. Mielimy 2 razy, dodajemy jajko, płatki owsiane, 2 łyżki otrąb, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Następnie wkładamy do formy, wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, pieczemy w piekarniku 180 st. przez około godzinę.
Pasztet z ciecierzycy
Składniki:
- 250 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy
- 50 g słonecznika łuskanego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- ½ pora
- ząbek czosnku
- 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki curry
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę i pora obieramy, drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę delikatnie podsmażamy razem z porem, dodajemy marchewkę, suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, wcześniej podprażony na suchej patelni i rozdrobniony w moździerzu kmin rzymski oraz resztę przypraw. Następnie dodajemy pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy i uprażone wcześniej ziarna słonecznika. Kiedy składniki się połączą, zdejmujemy z ognia. Wszystkie składniki blendujemy, dodajemy jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do foremki wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 50 minut.
Warzywne pasztety to doskonała alternatywa dla mięsnych klasyków. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy smakowało ;-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|