Branża mięsna pod negatywnym wpływem COVID-19 i ASF

W Belgii po raz kolejny cena spadła o dalsze 2 centy - informuje ISN. W Niemczech pandemia koronawirusa ogranicza możliwości ubojowe i przetwórcze zakładów mięsnych. Dzieje się tak ze względu na restrykcje związane z zasadami sanitarnymi oraz brak pracowników na liniach przetwórczych. Tydzień temu potwierdzono 112 zakażeń koronawisem u pracowników zakładu Tönnies w miejscowości Sögel.
W związku z przypadkami (obecnie potwierdzono 53) ASF u dzików, możliwości eksportu niemieckiej wieprzowiny na rynki azjatyckie zostały poważnie ograniczone. Produkcja żywca jest cały czas kontynuowana na poziomie przewyższającym moce przerobowe ubojni. Co tydzień podaż niezagospodarowanego żywca zwiększa się. Opóźnienie dostaw tuczników dochodzi już do 3 tygodni. Organizacje producentów trzody chlewnej apelują o zwiększenie mocy przerobowych zakładów poprzez pracę w dni wolne, gdyż w krótkim czasie może dojść do załamania się całego łańcucha dostaw - czytamy w komunikacie POLPIG.
W dniu 7 października 2020 r. cena VEZG została utrzymana na poziomie 1,27 €/kg (wbc). Branża wieprzowiny w Niemczech ratuje się eksportem żywca i wybranych produktów wieprzowych na rynki unijne po konkurencyjnych cenach. Kraje unijne, z których eksport do Chin jest możliwy, starają się zaspokoić rosnący popyt Państwa Środka.
Źródło: KZPPTCh
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|