Ciasta ze śliwkami – w sam raz na jesień

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
- 50 gr drożdży (możemy użyć suchych drożdży, które są odpowiednikiem 50 gr świeżych)
- pół szklanki cukru brązowego
- 2 jajka „0” lub „1”
- 100 ml letniego mleka 3,2%
- 0,5 szklanki oleju neutralnego w smaku (np. rzepakowy, słonecznikowy)
- 2 i 2/3 szklanki mąki
- śliwki
- cynamon
Na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 100 gr masła
- cynamon
Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszamy razem drożdże, cukier, jajka, mleko, olej i mąkę. Nie mieszamy. Odstawiamy przykryte lnianą ściereczką w ciepłe miejsce (najlepiej przy kaloryferze lub innym źródle ciepła – np. w promieniach słońca przechodzącego przez okna). Po 2 godzinach ciasto mieszamy łyżką lub ręką i lekko wyrabiamy. Prostokątną blaszkę smarujemy masłem. Wykładamy na nią ręką ciasto lekko je dociskając do brzegów i układając tak, by cały dół blaszki był pokryty ciastem. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dodajemy mąki. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stopni, opcja góra-dół. Polskie śliwki najlepiej węgierki myjemy, przekrawamy na pół pozbywając się pestek i układamy na cieście spodem do dołu. Posypujemy cynamonem. Robimy kruszonkę – mąkę, cukier, cynamon i dość miękkie masło zagniatamy reką, aż zrobią się grudki. Posypujemy nasze ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni na ok. 40-50 minut.
Przepyszne, rewelacyjnie proste ciasto, miękkie, wilgotne od owoców, palce lizać. Najlepsze z kubkiem herbaty lub kawy w jesienne popołudnie pod kocem.
*to ciasto kojarzy mi się typowo z jesiennymi śliwkami i cynamonem ale możemy użyć dowolnych owoców: świetne będą jeżyny, gruszki, jabłka (jesiennie), ale także owoce jagodowe (maliny, truskawki, jagody, borówki – także mrożone). Możemy także pomieszać różne owoce. Ciasto można również mrozić.
Francuskie ciasto ze śliwkami i płatkami migdałów
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (do dostania w sklepach bez problemu – ważne żeby w składzie była tylko mąka, masło, woda i ewentualnie sól)
- śliwki
- konfitura lub dżem śliwkowy dobrej jakości
- sok z cytryny
- cynamon
- płatki migdałowe
- cukier brązowy do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrażamy, wykładamy nim formę na tartę lub inną foremkę. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy „na biało” ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Ciasto ma się nam tylko lekko podpiec, żeby nie było surowe – w przeciwnym wypadku gdybyśmy położyli od raz nadzienie ciasto będzie mokre i może zrobić się zakalec. Zależy nam na tym, żeby ciasto było chrupiące. Po podpieczeniu ciasta chwilę go studzimy. Smarujemy potem formę dżemem śliwkowym (najlepiej same śliwki 100%, ewentualnie z małym dodatkiem cukru), układamy na to przepołowione, umyte i oczyszczone z pestek śliwki, posypujemy lekko cukrem brązowym, i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny dla przełamania słodyczy ciasta i pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Na 5 minut przed końcem pieczenia ciasto posypujemy płatkami migdałów, żeby lekko się zezłociły. Szybki i prosty przepis rodem z Francji
Ciasto ucierane ze śliwkami na maślance
Składniki:
- śliwki
- 140 gr masła
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka – oddzielnie białka i żółtka
- 1/4 szklanki maślanki naturalnej + 2 łyżki dodatkowo
- szczypta soli
- esencja waniliowa lub nasiona z 1 laski waniliowej
- 200 gr mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
Sposób przygotowania:
Wszystkie produkty i składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić oddzielnie ze szczyptą soli. Odstawić. W innej miseczce ubić masło z cukrem. Do takiej masy dodać żółtka dodać i wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać maślankę, wanilię i ponownie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto, ułożyć na cieście umyte i wypestkowane śliwki przepołowione na pół, skórką do dołu. Piec w temp. 170-180 stopni, góra dół, ok. 30 minut. Ciasto wystudzić. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Ach te jesienne słodkości... Smacznego!
![]() |
Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|