KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
16 października 2020

Ciasta ze śliwkami – w sam raz na jesień

Jeden ze smaków jesieni to bez wątpienia pyszne śliwki. A gdyby tak "zatopić" je w puszystym drożdżowym cieście, oprószyć chrupiącą kruszonką lub zapiec we francuskim cieście z pysznymi płatkami migdałów? Tak - to dobry pomysł! A my pomożemy Wam go zrealizować, dzięki naszym przepisom.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 50 gr drożdży (możemy użyć suchych drożdży, które są odpowiednikiem 50 gr świeżych)
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka „0” lub „1”
  • 100 ml letniego mleka 3,2%
  • 0,5 szklanki oleju neutralnego w smaku (np. rzepakowy, słonecznikowy)
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • śliwki
  • cynamon

Na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 100 gr masła
  • cynamon

Sposób przygotowania:
W dużej misce mieszamy razem drożdże, cukier, jajka, mleko, olej i mąkę. Nie mieszamy. Odstawiamy przykryte lnianą ściereczką w ciepłe miejsce (najlepiej przy kaloryferze lub innym źródle ciepła – np. w promieniach słońca przechodzącego przez okna). Po 2 godzinach ciasto mieszamy łyżką lub ręką i lekko wyrabiamy. Prostokątną blaszkę smarujemy masłem. Wykładamy na nią ręką ciasto lekko je dociskając do brzegów i układając tak, by cały dół blaszki był pokryty ciastem. Jeśli ciasto jest za rzadkie – dodajemy mąki. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stopni, opcja góra-dół. Polskie śliwki najlepiej węgierki myjemy, przekrawamy na pół pozbywając się pestek i układamy na cieście spodem do dołu. Posypujemy cynamonem. Robimy kruszonkę – mąkę, cukier, cynamon i dość miękkie masło zagniatamy reką, aż zrobią się grudki. Posypujemy nasze ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni na ok. 40-50 minut. 

Przepyszne, rewelacyjnie proste ciasto, miękkie, wilgotne od owoców, palce lizać. Najlepsze z kubkiem herbaty lub kawy w jesienne popołudnie pod kocem.

*to ciasto kojarzy mi się typowo z jesiennymi śliwkami i cynamonem ale możemy użyć dowolnych owoców: świetne będą jeżyny, gruszki, jabłka (jesiennie), ale także owoce jagodowe (maliny, truskawki, jagody, borówki – także mrożone). Możemy także pomieszać różne owoce. Ciasto można również mrozić.

 

Francuskie ciasto ze śliwkami i płatkami migdałów

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie (do dostania w sklepach bez problemu – ważne żeby w składzie była tylko mąka, masło, woda i ewentualnie sól)
  • śliwki
  • konfitura lub dżem śliwkowy dobrej jakości
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • płatki migdałowe
  • cukier brązowy do posypania

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrażamy, wykładamy nim formę na tartę lub inną foremkę. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy „na biało” ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Ciasto ma się nam tylko lekko podpiec, żeby nie było surowe – w przeciwnym wypadku gdybyśmy położyli od raz nadzienie ciasto będzie mokre i może zrobić się zakalec. Zależy nam na tym, żeby ciasto było chrupiące. Po podpieczeniu ciasta chwilę go studzimy. Smarujemy potem formę dżemem śliwkowym (najlepiej same śliwki 100%, ewentualnie z małym dodatkiem cukru), układamy na to przepołowione, umyte i oczyszczone z pestek śliwki, posypujemy lekko cukrem brązowym, i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny dla przełamania słodyczy ciasta i pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Na 5 minut przed końcem pieczenia ciasto posypujemy płatkami migdałów, żeby lekko się zezłociły. Szybki i prosty przepis rodem z Francji

 

Ciasto ucierane ze śliwkami na maślance

Składniki:

  • śliwki
  • 140 gr masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka – oddzielnie białka i żółtka
  • 1/4 szklanki maślanki naturalnej + 2 łyżki dodatkowo
  • szczypta soli
  • esencja waniliowa lub nasiona z 1 laski waniliowej
  • 200 gr mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta

Sposób przygotowania:
Wszystkie produkty i składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić oddzielnie ze szczyptą soli. Odstawić. W innej miseczce ubić masło z cukrem. Do takiej masy dodać żółtka dodać i wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać maślankę, wanilię i ponownie wymieszać. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto, ułożyć na cieście umyte i wypestkowane śliwki przepołowione na pół, skórką do dołu. Piec w temp. 170-180 stopni, góra dół, ok. 30 minut. Ciasto wystudzić. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Ach te jesienne słodkości... Smacznego! 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione