KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Dieta wzmacniająca odporność

Opublikowano 07.12.2017 r.
Aby układ odpornościowy działał prawidłowo, ważne jest zdrowe odżywianie. Nasz organizm potrzebuje wielu witamin i minerałów, które wzmocnią system immunologiczny. Sprawdź, co jeść, żeby nie chorować.

Aby wzmocnić odporność organizmu, każdego dnia powinniśmy dostarczać do niego duże ilości witamin, składników mineralnych, w tym przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze - czyli antyoksydanty - pomagają neutralizować nadmiar wolnych rodników (atomy wywołujące choroby i przyspieszające proces starzenia). Najpopularniejsze przeciwutleniacze to witaminy C i E oraz beta-karoten. Znajdziemy je przede wszystkim w warzywach, takich jak: marchewka, szpinak, brokuła, brukselka, cukinia, dynia oraz owocach cytrusowych i sezonowych, m.in. w truskawkach. Jedzmy również drób, ryby oraz chude mięso wołowe. 

Aby wzmocnić odporność musimy dostarczyć do organizmu także 2 cenne pierwiastki – cynk i selen.

Cynk występuje we wszystkich tkankach ciała, jest składnikiem wielu enzymów. Nasz organizm potrzebuje go do prawidłowego działania systemu odpornościowego. Nawet mały niedobór cynku, to duże zagrożenie infekcjami. Występuje m.in. w ziarnach zbóż, rybach, pestkach dyni i słonecznika.

Selen również ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Powoduje zwiększanie liczby przeciwciał oraz hamuje namnażania drobnoustrojów chorobotwórczych. Znajdziemy go w orzechach, rybach i owocach morza. 

Naturalne probiotyki

Komórki odpornościowe są produkowane również w jelitach, dlatego należy do swojej diety wprowadzić także naturalne probiotyki, czyli tzw. „dobre bakterie”. Znajdziemy je w produktach mlecznych - jogurtach naturalnych, kefirach, zsiadłym mleku, a także w kapuście kiszonej i ogórkach kiszonych. 

Profilaktycznie naturalne antybiotyki

Naszą odporność wzmocnią również tzw. naturalne antybiotyki. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym włączmy do diety cebulę, czosnek i miód. 

Nawadnianie organizmu

Bardzo ważne jest również dostarczanie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości wody – każdego dnia powinniśmy wypić jej około 1,5-2 l.

Pamiętajmy, ze najważniejsza jest dieta urozmaicona – nie powinniśmy jadać wyłącznie kilku produktów. Im więcej różnorodnych dań na naszym talerzu, tym więcej witamin i minerałów dla organizmu! 

 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO