KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
22 października 2020

Kuchnia zero waste - te dania Cię zaskoczą!

„Zero waste” - czyli w dosłownym tłumaczeniu ZERO MARNOWANIA. Używane jest także szerzej – zero śmieci, zero śmiecenia. Filozofię tę możemy zastosować w wielu aspektach naszego życia. Najważniejsze jest jednak główne przesłanie – aby w trakcie codziennych, rutynowych czynności produkować jak najmniej odpadów i marnować jak najmniej żywności. Jak to zrobić? Od czego zacząć? Podajemy kilka głównych zasad zero waste oraz ciekawe przepisy kulinarne.

Podobno Polacy są narodem, który kupuje dużo więcej żywności niż potrzebuje. Doskonałym przykładem tych podejrzeń jest tłok w sklepach przed każdym długim weekendem lub świętami. Niestety, w efekcie takich przedweekendowych zakupów często zdarza się nabyć dodatkowe produkty na zapas. Warzywa, owoce czy mięso szybko tracą swoją świeżość, a w rezultacie po prostu lądują w koszu. Warto więc wcześniej zastanowić się, czego naprawdę potrzebujemy i w jakiej ilości. Bardzo prostym i dobrym rozwiązaniem jest planowanie posiłków na kilka dni do przodu i skrupulatne tworzenie listy zakupów. W ten sposób oszczędzimy i produkty, i nasze pieniądze. 

Większość rzeczy, które kupujemy, znajduje się w opakowaniach. Po przyniesieniu ich do domu i wyjęciu zawartości, opakowania od razu wyrzucamy do śmieci, a wiele z nich można ponownie wykorzystać, np. plastikowe pudełko po lodach może być świetnym pojemnikiem do przechowywania w lodówce, czy też zamrożenia pozostałego jedzenia, a szklane butelki po sokach bądź słoiki po produktach zakupionych w sklepie – mogą posłużyć do naszych własnych domowych przetworów; warzywa oraz owoce pakujmy do własnych materiałowych torebek. Kuchnia to, niestety, miejsce, w którym wyjątkowo dużo wyrzucamy. Dane Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO, skrót od Food and Agriculture Organization of the United Nations) wskazują, że trwonimy rocznie 1,3 miliarda ton żywności. Jest to strata ok. 1/3 produkowanej żywności, w czasach gdy aż 821 milionów ludzi na świecie głoduje.

Dane są zatrważające, warto więc wdrożyć kilka podstawowych zasad, aby w jak największym stopniu ograniczyć to marnotrawstwo, chroniąc środowisko i… własny portfel:

  • planujmy zakupy i posiłki
  • ograniczajmy kupowanie nadmiernych ilości
  • odpowiednio przechowujmy
  • przetwarzajmy
  • wykorzystujmy pozostałości produktów oraz posiłków.

Ale – jak i co można przetwarzać, co ponownie wykorzystać? Co zrobić z… obierek jabłek, obierek ziemniaków, liści rzodkiewki?

 

Chipsy z obierek ziemniaków

Składniki: obierki ziemniaków, oliwa, sól, przyprawy – papryka w proszku, kumin
 

Przyrządzanie: obierki ułóż na blaszce do pieczenia, lekko spryskaj oliwą, posyp solą i przyprawami; należy je piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut; mogą służyć jako dodatek do obiadu lub wieczorna przekąska.

Ponadto, wywar z gotowanych obierek kuchennych ma działanie zdrowotne; pity regularnie przez pewien czas, rozpuszcza kamienie nerkowe; działa przeciwartretycznie, regeneruje organizm przy wyczerpaniu po chorobie. Gotowanie obierek rozpuszcza osad wapienny w garnkach, a wywar pomaga czyścić zacieki ze szkła i srebra.

 

Kompot z obierek jabłek

Żal wyrzucać tak cenne obierki – pod skórką tkwi przecież najwięcej witamin, warto więc ugotować szybki kompot owocowy.

Składniki: obierki z jabłek, inne dowolne owoce jako dodatek, rodzynki, cynamon, 2 goździki (opcjonalnie)

Przyrządzanie: obierki ugotuj w 2 litrach wody, dorzuć pozostałe składniki; całość osłodzą gotujące się razem rodzynki; taki kompot może stanowić idealnie rozgrzewający napój na jesienną słotę, a jeśli dodamy imbir, zyskamy napój o działaniu antyseptycznym i antybiotycznym.

Pesto z liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki mają interesujący, lekko ostry smak – podobnie jak sama rzodkiewka. Ale okazuje się, że zawierają one dużo więcej witamin. Są doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, potasu, fosforu i żelaza. Ponadto mają wielką moc – odtruwają organizm, a ich działanie przeciwnowotworowe jest nadzwyczaj duże.

Składniki: liście z pęczka rzodkiewki, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni, 3 łyżki startego parmezanu, 100 ml oliwy z oliwek, sól i świeżo mielony pieprz

Przyrządzanie: liście rzodkiewki dokładnie opłucz, osusz i wrzuć do pojemnika blendera; dodaj obrany, pokrojony na mniejsze kawałki czosnek; dorzuć podprażone ziarna słonecznika i starty parmezan; wlej oliwę z oliwek, dopraw solą oraz pieprzem; wszystkie składniki zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji; jeśli pesto jest za gęste, dodaj oliwy i ponownie zmiksuj.

Smacznego!!!
 

 

Edyta Kijak 

ŁODR w Bratoszewicach

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione