Przepis na kruche ciasteczka owsiane z żurawinowymi oczkami

Opublikowano 03.07.2018 r.
Ciasteczka owsiane to doskonała przekąska do kawy lub herbaty. Zrobienie ich jest banalnie proste i szybkie. Polecamy sprawdzony przepis na chrupiące ciasteczka z pysznymi żurawinowymi oczkami.
Składniki:
- 150 g masła,
- ½ szklanki cukru,
- ¼ szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ szklanki suszonej żurawiny,
- garść posiekanych orzechów włoskich,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Masło należy zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i jajkiem. Następnie uzyskaną masę łączymy z mąką wymieszaną z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żurawinę i posiekane orzechy. Wyrabiamy ciasto – lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozgniatamy. Układamy na blaszce i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Pyszne, chrupiące ciasteczka gotowe!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|