Grypa ptaków - czy będą kłopoty handlowe?
Niedawno agencja Reuters podała, że wirus grypy ptaków został potwierdzony na holenderskiej fermie drobiu utrzymującej 35,7 tys. sztuk kurcząt rzeźnych. Jest to wysoce zjadliwa odmiana wirusa grypy ptaków. Sytuacja dla hodowców drobiu w Polsce i w całej Europie robi się więcej niż poważna.
Jak informuje KIPDiP, wirus „dotarł” na holenderską fermę drobiu zaledwie kilka dni po tym, jak znaleziono w Holandii martwe łabędzie, u których potwierdzono HPAI podtypu H5N8. Ferma zlokalizowana jest w środkowej Holandii - w mieście Altforst. W okolicy znajduje się 25 innych ferm drobiu. Holenderskie władze przeprowadzają także testy na obecność grypy ptaków w innych przedsiębiorstwach drobiarskich w promieniu 3 kilometrów. Przypomnijmy, że po tym jak w Holandii wykryto wirusa H5N8 u martwych łabędzi rząd holenderski wydał nakaz utrzymywania drobiu wewnątrz budynków. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zdecydowanie sugeruje trzymanie ptactwa w zamknięciu także polskim hodowcom.
KIPDiP przewiduje, że w krótkim terminie należy się spodziewać utrudnień w kontaktach handlowych z producentami z terenu wysokiego ryzyka w Holandii.
- Jeśli sytuacja epizootyczna w Holandii będzie się dalej pogarszać, to z uwagi na mocną pozycję Holendrów w produkcji i eksporcie drobiu i jaj, możemy niebawem mieć do czynienia z istotnymi perturbacjami w podaży i handlu zagranicznym produktami drobiarskimi zarówno na terenie UE jak i w wymianie handlowej z krajami trzecimi - prognozuje izba. - Z całą pewnością, już na tym etapie, na Holandię zostaną nałożone restrykcje eksportowe ze strony władz krajów trzecich, które często nie uznają zasady regionalizacji, a blokują eksport z całego kraju dotkniętego chorobą. Zdecydowanie lepiej funkcjonuje w takiej sytuacji rynek unijny ponieważ w przypadku handlu wewnątrzwspólnotowego obowiązuje zasada regionalizacji, czyli restrykcje są wprowadzane tylko w odniesieniu do obszarów dotkniętych ograniczeniami.
Izba przypomina także, że w krajach dotkniętych HPAI wdrażane są procedury zwalczające i ograniczające dalsze rozprzestrzenianie wirusa do czego zobowiązuje w takiej sytuacji prawo unijne, w tym ustanawiane są obszary zapowietrzone i zagrożone wokół dotkniętych chorobą gospodarstw drobiarskich. Zasięg tych obszarów jest następujący: obszar zapowietrzony - o minimalnym promieniu 3 kilometrów wokół gospodarstwa; obszar zagrożony - o minimalnym promieniu 10 kilometrów wokół gospodarstwa (wraz z obszarem zapowietrzonym). Na obszarach tych stosuje się zaostrzone środki kontrolne, między innymi, ograniczenia w transporcie żywym drobiem, jajami wylęgowymi i produktami pochodzenia zwierzęcego.
Warto zaznaczyć, że zgodnie z przepisami unijnego prawa ograniczenia w przemieszczaniu i handlu drobiem żywym oraz produktami drobiarskimi na terenie Unii Europejskiej podlegają zasadzie „regionalizacji”.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|