KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Spróbuj eko soków warzywnych! Jakie mają właściwości?

Opublikowano 29.11.2020 r.
Mają mnóstwo zalet zdrowotnych i oryginalny smak. Ekologiczne soki kwaszone cieszą się coraz większym powodzeniem. Co warto o nich wiedzieć?

Kwaszone soki warzywne dostarczają wielu ważnych dla zdrowia składników, wykazują działanie oczyszczające i odtruwające. Korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego, jelita grubego. Kwasy warzywne warto pić małymi łykami, co pewien czas w ciągu dnia. Wtedy składniki są lepiej przyswajane. Swoje walory, smak, aromat, konsystencję, a także dużo dłuższy niż w przypadku soków świeżych okres trwałości i bezpieczeństwo higieniczne soki kwaszone zawdzięczają procesom prowadzonym przez mikroorganizmy (tzw. naturalnej fermentacji mlekowej).

Z jakich warzyw robi się kiszone soki?

Najczęściej soki kwaszone przygotowuje się z buraków, kapusty oraz ogórków. Ale kwasić można także inne warzywa m.in. seler, pietruszkę oraz czosnek (wtedy zachowuje on nadal swe działanie antybakteryjne ale jednocześnie mniej pachnie). 
Cenne dla zdrowia są również kwaszone soki wielowarzywne. Pobudzają one trawienie, poprawiają pracę układu trawiennego w tym jelita grubego, podnoszą odporność ogólną organizmu, przeciwdziałają przeziębieniom, infekcjom, odtruwają, działają moczopędnie. Warto je pić zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, gdy organizm potrzebuje zwiększonej ilości witamin i składników mineralnych.

Oryginalnym produktem kiszonym jest ekologiczny sok z marchwi kwaszonej. Marchew w takim soku zawiera mnóstwo karotenu, czyli prowitaminy A. Zawiera także witaminę E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witaminę C, a ponadto inozytol, kwas jabłkowy oraz pektyny. Jest to „marchewkowa” alternatywa, dla  świeżych jednodniowych soków marchwiowych.

Co to znaczy, że wspomniane soki są ekologiczne? 

Surowce, z których są przygotowywane pochodzą z certyfikowanych gospodarstw, w których nie stosuje się nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Certyfikacji poddana jest także przetwórnia odpowiedzialna za ich produkcję. Zabronione jest stosowanie sztucznych dodatków, konserwantów, wzmacniaczy smaku etc. 

W kuracjach prozdrowotnych, m.in. na popularnej diecie antyrakowej lub diecie dr Dąbrowskiej powinno się pić tylko soki ekologiczne.

 

  Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO