KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

COVID-19 i ASF determinują ceny żywca

Opublikowano 09.11.2020 r.
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej analizuje, w jaki sposób ceny żywca wieprzowego w krajach unijnych są determinowane przez pandemię Covid-19 oraz ASF. 

W Niemczech zakłady mięsne zmagają się z ograniczeniem mocy przerobowych na liniach ubojowych i przetwórczych spowodowanym zakażeniami koronawirusem wśród pracowników. W związku z tym liczba tuczników, które nie zostały odebrane z chlewni wynosi obecnie 633 tysiące (VEZG). Ponadto rynek chiński, japoński i koreański pozostają zamknięte do niemieckiej wieprzowiny z powodu wykrycia przypadków ASF u dzików. Do tej pory ponad 100 przypadków ASF u dzików. Ostatnio wirus pojawił się w nowym landzie – Saksonii. W niemieckich chlewniach jak do tej pory wirus ASF nie został wykryty.

Rozmowy niemiecko-chińskie na temat regionalizacji nie przyniosły dotychczas pozytywnych rezultatów. W najbliższym czasie presja związana z rosnącą liczbą nieodebranych tuczników do uboju w Niemczech będzie rosła. Pomimo tego cena skupu tuczników w notowaniach VEZG w Niemczech w dniu 4/11/2020 pozostała na niezmienionym poziomie 1,27 €/kg (wbc).

Jak zauważa POLPIG, w UE podaż żywca wieprzowego sezonowo rośnie. Coraz więcej tuczników i o większej masie oferowanych jest do sprzedaży. ISN informuje o spadku ceny skupu tuczników w Hiszpanii o 2 eurocenty, we Francji o jeden eurocent. Na polskim rynku cen skupu żywca wieprzowego notuje niewielkie spadki.

Eksport unijnej wieprzowiny do Chin pozostaje na wysokim poziomie. Docierają jednak pierwsze sygnały z różnych krajów o mniejszych zamówieniach o spadających cenach na chińskim rynku.

Jak COVID-19 wpływa na branżę?

Wiele krajów wprowadziło obostrzenia dotyczące zamknięcia branży gastronomicznej oraz imprez masowych, co odbije się na konsumpcji wieprzowiny. Zakłady z licencją na eksport do Chin, których pracownicy zostali zakażeni koronawirusem są zmuszane do wstrzymywania wysyłki produktów wieprzowych z powodu polityki władz chińskich, które obawiają się przeniesienia wirusa wraz z żywnością.

Źródło: www.kzp-ptch.pl

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO