KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Konkurs na tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny rozstrzygnięty!

Opublikowano 14.11.2020 r.
Jury Konkursu na „Tradycyjne Przetwory i Potrawy z Gęsiny”, ogłoszonego przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, wybrało laureatów w sześciu kategoriach konkursowych. 

W kategorii „Wyroby wędliniarskie” pierwsze miejsce zajął przepis na „Kiełbasę" zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich „Topola” z miejscowości Topola w gminie Skalbmierz (pow. kazimierski, woj. świętokrzyskie). Miejsca kolejne (drugie i trzecie ex aequo) zajęły: przepis na „Półgęsek wędzony w ciepłym dymie” zgłoszony przez KGW w Mniszku w gminie Gościeradów (pow. kraśnicki) oraz przepis na „Szyję nadziewaną z gąskami” zgłoszony przez KGW „Boróweczki w Srebrnym Borku” z miejscowości Srebrny Borek w gminie Szumowo (p ow. zambrowski, woj. podlaskie).

W kategorii „Wyroby garmażeryjne” pierwsze miejsce zajął przepis na „Gęś pieczoną z owocami z Gorczyna” zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich „Gorczynianki” z miejscowości Gorczyn w gminie Łask (pow. łaski). Miejsce drugie zajął przepis na „Pierś z gęsi marynowaną w rozmarynie i tymianku, w sosie z borówki leśnej na bazie czerwonego wina” zgłoszony przez KGW Barcikowice i Białowice z gminy Zielona Góra (pow. zielonogórski). Miejsce trzecie Jury przyznało za „Smalec” zgłoszony przez KGW Kobiety z Ikrą w Skrzatuszu (pow. pilski, woj. wielkopolskie)

W kategorii „Wyroby w opakowaniu szklanym” pierwsze miejsce zajął przepis na „Smarowidło z podlaskiej gąski” zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich „Boróweczki w Srebrnym Borku” z miejscowości Srebrny Borek w gminie Szumowo (pow. zambrowski, woj. p odlaskie). Miejsce drugie zajął przepis na „Mięsiwo z gęsi pasteryzowane w słoikach” zgłoszony przez KGW „Porzeczki w Purzycach” z Purzyc w gminie Lubwidz (pow. żuromiński, woj. mazowieckie), a miejsce trzecie „Tuszonka z gęsi
w słoikach i smalec z zioła mi” zgłoszony przez KGW w Rossoszu z miejscowości Rossosz w gminie Rossosz (pow.bialski).

W kategorii „Danie mrożone” pierwsze miejsce zajął przepis na pierwsze miejsce zajął przepis na „Pierogi z gęsiną” zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich „Sośno” z miejscowości Sośno w gminie Sośno (pow. sępoleński, woj. kuj.--pomorskie). pomorskie). Miejsce drugie przyznano przepisowi na na „Forszmak lubelski z pampuchami” zgłoszony również przez wyż. wym. KGW w Rossoszu, a trzecie „Pierogi z gęsiną i jarzębiną” zgłoszone przez KGW „Boróweczki".
.
W kategorii „Przekąski” pierwsze miejsce zajął przepis na „Pieczoną gęsinę z Gąszczem Jabłkowym Cystersów z dodatkiem pieczonego jabłka Boskoop” zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich w Boglewicach z miejscowości Boglewice w gminie Jasien iec (pow. grójecki, woj. mazowieckie). Miejsce drugie zajął przepis na „Gęś wiejską z nadzianką” zgłoszony przez KGW w Strojcu (gm. Praszka, woj. opolskie), a trzecie przepis na „Pierogi drożdżowe i gotowane z gęsiną” zgłoszony przez KGW Gorczynianki.

W kategorii „Produkty pozostałe” pierwsze miejsce zajął przepis na „ zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich „Kobiety z Ikrą” z miejscowości Skrzatusz w gminie Szydłowo (pow. pilski, woj. wielkopolskie). Miejsce drugie przyznane zostało przepisowi „Roztoczańska pieczona gęsina z duszoną kapustą” zgłoszonemu przez KGW w Roztoce Wielkiej z gminy Łabowa (pow. nowosądecki, woj. małopolskie), a miejsce trzecie za przepis „Gęś mojej Mamy faszerowana” zgłoszony przez KGW „Czerwona
Jarzębina” w Kamesznicy, gmina Milówka (pow. żywiecki, woj. śląskie).

W konkursie mogły również wziąć udział inne podmioty, jak szkoły. Spośród nadesłanych zgłoszeń, w ramach kategorii „Wyroby garmażeryjne” Jury przyznało wyróżnienie za przepis na „Pasztet zgłoszony przez Powiatowe Centrum Edukacyjne w Kętrzynie oraz za „Faszerowaną gęsią szyjkę i skórkę z piersi”. W kategorii „Produkty pozostałe” wyróżnienie przyznane zostało również uczennicy Wiktorii z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie za przepis „Udko gęsi z gruszkami
flambirowanymi". 

PRZEPISY na nagrodzone dania znajdziecie TUTAJ.

Źródło: www.nikidw.edu.pl

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO