Kiełbasa "wiejska" pod lupą inspektorów
Opublikowano 15.11.2020 r.
W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mięsnych (głównie kiełbas), którą objęto 128 producentów.
Jak informuje Inspekcja, w zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 224 partie i w tym przypadku nie stwierdzono nieprawidłowości.
Jeśli chodzi o parametry fizykochemiczne to ze 198 partii, zakwestionowano 49 (24,7%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. niedeklarowanych składników (surowca mięsnego, fosforanów, skrobi) i niewłaściwych danych w tabeli wartości odżywczej.
Co z oznakowaniem?
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 328 partii, z czego w 70 stwierdzono nieprawidłowości (21,3%). Dotyczyły one m.in.:
- Podawania w nazwie określeń typu „wiejska” czy „od chłopa” przy stosowaniu aromatów i przetworzonych surowców.
- Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
- Braku lub podania niewłaściwej informacji dotyczącej procentowej zawartości składników i wartości odżywczej.
- Braku informacji o warunkach i czasie przechowywania po otwarciu opakowania.
- Nieczytelnego oznakowania (zbyt mały rozmiar czcionki).
Źródło: gov.pl
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|